Kina: Neprivatljiva odluka Indije o Kašmiru

© AP Photo / Mukhtar KhanIndijski vojnici
Indijski vojnici  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina je danas saopštila da se protivi odluci Indije da ukine specijalni status Kašmira i tvrdi da ukidanje statusa podriva teritorijalni suverenitet Kine.

„Postupak Indije je neprihvatljiv i neće imati nikakvo pravno dejstvo“, rekla je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Indija je ukinula juče ustavnu odredbu o specijalnom statusu Kašmira, koji mu je garantovao autonomiju, i to sa namerom da potpuno integriše ovaj region, koji je naseljen većinskim muslimanskim stanovništvom.

„Kina je pozvala Indiju da bude obazriva u vezi sa pitanjima granice i da striktno poštuje sporazume koje su dve zemlje postigle kako bi se izbegle akcije koje bi dalje komplikovale pitanja razgraničenja“, dodala je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova, a prenosi Rojters.

Sporni region Kašmira je podeljen na tri dela. Indija upravlja Kašmirskom dolinom i delom oko grada Džamu, Pakistan kontroliše teritoriju na zapadu, dok Kina pod svojom vlašću drži slabo naseljenu oblast na severu, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala