„Gardijan“ se izvinio što je fotografiju Notr Dama proglasio fejk njuzom

© Sputnik / Evgeniя Novoženina / Uđi u bazu fotografijaSputnjik
Sputnjik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski list „Gardijan“ izvinio se Sputnjiku jer ga je nepravedno optužio za širenje lažnih informacija.

„Preciznost nam je važna i zato, ukoliko ste ljubitelj našeg projekta „Fake or for Real“, pročitajte, molim vas, sledeće: u objavi od 19. aprila mi smo pretpostavili da je rasprostranjena fotografija, koja je snimljena tokom požara u Notr Damu, obrađivana. Nosilac autorskog prava na fotografiju je stupio u kontakt sa nama i mi priznajemo da fotografija nije uređivana. Izvinjavamo se što smo tvrdili suprotno“, navodi se u objavi koju je „Gardijan“ objavio na svom Instagram nalogu 5. avgusta.

U aprilu je katedralu Notr Dam u Parizu zahvatio veliki požar. Dopisnik Sputnjika Francuska napravio je fotografiju na kojoj se vidi katedrala u plamenu, a ispred nje dvojica nasmejanih mladih ljudi koji se provlače ispod policijskih barikada.

Redakcija francuskog Sputnjika nije dodala nikakav komentar uz fotografiju. Međutim, ona se proširila internetom, a korisnici društvenih mreža su koristili fotografiju kao dokaz da muslimani navodno slave tragediju. Sa druge strane, pojedini zapadni mediji optužili su Sputnjik da je namerno objavio fotografiju na društvenim mrežama, s ciljem širenja negativnog stava prema muslimanima.

Tako je list „Gardijan“ 19. aprila objavio tu fotografiju francuskog Sputnjika na svom Instagram nalogu u kategoriji „Fake or for Real“. List je okarakterisao fotografiju kao lažnu vest, pozivajući se na mišljenje određenih američkih stručnjaka koji su tvrdili da je fotografija obrađena.
„Ako uvećate fotografiju, videćete očigledne znakove montaže na licu muškarca“, saopšteno je.

Međutim, Sputnjik je dokazao da je snimak originalan, tako što je objavio izvor sa svim metapodacima. Ipak, britanskom listu je trebalo nekoliko meseci da prizna da nije bio u pravu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala