Dačić ekskluzivno za Sputnjik: Srpska dijaspora da pošalje poruku Trampu

© Foto : MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVAMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da srpska dijaspora u Sjedinjenim Državama treba da pošalje poruku podrške predsedniku Donaldu Trampu za izbor za sledeći mandat, podsećajući da demokrate već tradicionalno uživaju podršku albanske dijaspore.

„U SAD sve funkcioniše na takav način — Albanci daju podršku demokratama i zato ih podržavaju demokratski kongresmeni“, kaže Dačić za Sputnjik, pojašnjavajući raniju najavu da će formalizovati podršku Srba iz SAD, koji nameravaju da na sledećim predsedničkim izborima glasaju za Trampa kao kandidata republikanaca.

Šef diplomatije istovremeno naglašava — „da ne misli da se Srbija kao država meša u izborni proces“.

Prema procenama, u SAD živi oko 650.000 Srba, a na prethodnim izborima 2016. godine mahom su glasali za Trampa, budući da je njegov protivkandidat bila demokrata Hilari Klinton.

Najveći broj Srba živi u državama Viskonsin, Indijana, Mičigen, Njujork i Pensilvanija, a potom u Ohaju, Kaliforniji, na Floridi, u Teksasu i Koloradu. Samo u Čikagu živi oko 70.000 Srba, dok ih je u Klivlendu oko 20.000.

© AP Photo / Jacquelyn MartinDonald Tramp
Dačić ekskluzivno za Sputnjik: Srpska dijaspora da pošalje poruku Trampu - Sputnik Srbija
Donald Tramp

U izjavi za „Srpski telegraf“ Dačić je najavio da će srpsku dijasporu organizovati da glasa za Trampa na izborima u SAD 2020. godine. Kako je rekao — „ako to uradimo pametno, ako objedinimo te glasove, kojih nije malo, stvorićemo bolju poziciju u novoj administraciji“.

Dačić je podsetio da su to uradili Albanci, kada su objedinili glasove njihove dijaspore, koja listom glasa za jednog kandidata, a naveo je i primer američkog senatora Eliota Engela, koji kao albanski lobista godinama ima stalnu bazu sigurnih albanskih glasova, te ne treba da čudi što zdušno brani interese Albanaca.

Drugi deo plana je, kako se navodi, aktivna uloga Srbije u američkom Kongresu preko šefa srpskog kokusa Stiva Stajversa, kongresmena iz Ohaja, pošto on ima odlične veze i aktivan je u lobiranju za srpske interese.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala