Bolton: Kina krivac za povlačenje SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa

© AP Photo / Andy WongBalističke rakete kineske vojske
Balističke rakete kineske vojske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan od razloga što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa bio je postojanje velikog broja takvih raketa u Kini, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

„Mislim da govorite o komentaru ministra odbrane Marka Espera koji je rekao da želimo da razmotrimo raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa na Dalekom istoku. To je zato što je Kina rasporedila hiljade takvih raketa. Ona nije bila strana u Sporazumu o nuklearnim raketama, tako da je slobodno mogla to da učini“, rekao je Bolton za „Foks njuz“.

„To je jedan od razloga zbog kojih je predsednik Tramp raskinuo Sporazum“, dodao je Bolton.

Prema Boltonovom mišljenju, sa stanovišta američkih vlasti, prilikom razmatranja mogućeg raspoređivanja raketa u regionu radi se samo o zaštiti američkih vojnika i njihovih saveznika u Japanu i Južnoj Koreji.

„Kina je povećala svoje oružane snage. To predstavlja pretnju“, smatra Trampov savetnik.

„I to je deo veće diskusije kojom smatram da treba obavezno da se pozabavimo — u kom pravcu se kreće Kina: u smislu raspoređivanja svojih oružanih snaga, svoje ekonomske politike i niza drugih pitanja, uključujući i njihovu unutrašnju politiku“, dodao je Bolton.

Ranije je šef Pentagona Mark Esper, dan nakon prestanka važenja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, izjavio da se zalaže za što skorije raspoređivanje raketa srednjeg dometa kopnenog baziranja u Aziji.

Dejstvo Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa obustavljeno je 2. avgusta.

SSSR i Sjedinjene Američke Države su potpisale Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa 8. decembra 1987. godine, tokom posete sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova Vašingtonu.

Dve strane su se obavezale da unište sve sisteme balističkih i krstarećih raketa kopnenog baziranja sa dometom od 500 do 5,5 hiljada kilometara, kao i da ih ubuduće ne proizvode, ne testiraju i ne raspoređuju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala