Amerika pronašla način kako da stekne prevlast u svetu

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaDemonstracija rakete 9M729 za strane vojne atašee u Moskvi
Demonstracija rakete 9M729 za strane vojne atašee u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD žele da osiguraju prevlast u svetu, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, komentarišući odluku Vašingtona da izađe iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa.

„SAD su izašle iz Sporazuma o protivvazdušnoj odbrani, što je bio njihov prvi izlazak. Sada oni izlaze iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa. Ostaje još Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju. Oni su već saopštili da razmatraju pitanje izlaska iz tog sporazuma 2021. godine. I Sporazum o neširenju nuklearnog oružja... Zašto oni to rade? Kako bi obezbedili svoju superiornost u svetu“, kazao je Patrušev.

Prema njegovim rečima, kada ti sporazumi funkcionišu, oni nemaju prevlast nigde u svetu.

„Kada ti sporazumi ne budu funkcionisali, oni će raspoređivati oružje u svakoj tački protiv bilo kojeg protivnika, kada oni to budu smatrali, u bilo kojim količinama, u težnji za liderstvom“, dodao je on.

Patrušev je naglasio da je Moskva predlagala Vašingtonu da se upozna sa raketom 9M729, koja je postala povod za raskid Sporazuma o raketama. Međutim, Amerikanci su to odbili.

Nakon toga, Rusija je otvoreno predstavila raketu u prisustvu stranih delegacija, ali predstavnici SAD nisu došli na taj događaj i preporučivali su svojim partnerima iz NATO-a da ni oni ne dođu.

Raspoređivanje novih raketa

Rusija se nada da će Sjedinjene Američke Države, vodeći se primerom Moskve, izjaviti da odustaju od toga da prve rasporede rakete srednjeg i kratkog dometa, ali Vašington to ne čini, dodao je Patrušev.

On je podsetio da je predsednik Putin već naredio da se kontrolišu tok razvoja, probe, proizvodnja i raspoređivanje američkog oružja.

Prema njegovim rečima, ukoliko Sjedinjene Američke Države počnu da raspoređuju oružje koje bi moglo da ugrozi rusku nacionalnu bezbednost, Rusija će „adekvatno reagovati u zavisnosti od toga gde i u kojoj količini će to biti izvršeno“.

Patrušev je istakao i da Vašington nije predstavio Moskvi nijednu činjenicu da je ruska strana navodno prekršila Sporazum o likvidaciji raketa kratkog i srednjeg dometa, a odbio je da razgovara o sopstvenim narušavanjima.

Sastajali smo se sa našim američkim partnerima — i ja sam se sastajao sa (pomoćnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonom) Boltonom, a predsednik (Rusije Vladimir Putin) ga je primio i razgovarali smo o tome. Nismo dobili nikakve dokaze“, dodao je Patrušev.

Izmišljeni povod

Prema njegovim rečima, Vašingtonu je bio potreban povod da se povuče iz sporazuma i oni su taj razlog pronašli i za sebe i za svoje partnere, a kada je Moskva tražila da se predstave konkretne činjenice o narušavanjima, odgovor je bio: „Vi sami znate“.

„Ali mi ne znamo. Ne znamo šta smo to narušili, znamo šta su Amerikanci narušili i ove tri teme smo naveli, a to su lanseri, to su rakete-mete i to su bespilotne letelice. Ali oni su odbijali da razgovaraju o svojim narušavanjima“, rekao je Patrušev.

On smatra da Sjedinjene Američke Države povlačenjem iz Sporazuma o ograničavanju naoružanja pokušavaju da postignu dominaciju u svim delovima sveta, ali to se ne sme dozvoliti.

Patrušev je podsetio da su Sjedinjene Američke Države prvo istupile iz sporazuma o PRO, a sada iz Sporazuma o likvidaciji raketa.

„Ostaje na snazi Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju (START-3), pri čemu su (Amerikanci) već izjavili da razmatraju da se 2021. godine povuku i iz tog sporazuma“, objasnio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije, napominjući da i dalje postoji Sporazum o neširenju nuklearnog oružja i to su „oni trenuci koji ih (Amerikance) obuzdavaju“.

„Dok ti sporazumi funkcionišu, oni naravno nemaju očiglednu superiornost nigde u svetu. Kada ti sporazumi ne funkcionišu, oni će postavljati oružje na bilo kojem mestu, protiv svakog koga smatraju neprijateljem i u bilo kojoj količini, težeći dominaciji“, ocenio je Patrušev, napominjući da je cilj dominacije u svetu naznačen i u američkim strateškim dokumentima.

On je naveo da će to dovesti do haosa, jer će druge zemlje takođe reagovati na te stvari i takva trka u naoružanju može se odvijati konzistentno i sve vreme u velikom broju.

Američka dominacija

Patrušev je dodao da je baš 6. avgusta godišnjica američkog atomskog napada na Hirošimu.

„Zašto se to dogodilo? Zato što su oni dominirali, znali su da im nijedna zemlja ne može odgovoriti. I naravno, ne sme im se dozvoliti da danas dominiraju i veruju da im niko ne može odgovoriti“, zaključio je sekretar Saveta bezbednosti.

Početkom ove godine Vašington je saopštio da istupa iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, optuživši Rusiju da ga narušava. Moskva je odbacila sve optužbe, a početkom jula predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Zakon o obustavljanju Sporazuma.

Drugog avgusta obustavljeno je dejstvo Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja potpisan je 2010. godine i trenutno je jedini rusko-američki sporazum o kontroli naoružanja. Sporazum ističe 2021. godine, a Trampova administracija još nije odlučila da li će ga produžiti, dok je Rusija više puta naglašavala da je spremna za dijalog.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala