Turska počinje operaciju u Siriji posle Kurban bajrama

© AFP 2023 / BULENT KILICTurski tenkovi na granici sa Sirijom
Turski tenkovi na granici sa Sirijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska bi mogla da započne vojnu operaciju istočno od Eufrata nakon muslimanskog praznika Kurban bajram 11. avgusta, saopštio je za Sputnjik turski vojni izvor.

„Turska vojska bi mogla da započne vojnu operaciju (istočno od Eufrata) nakon praznika Id el Adha (Kurban bajram) 11. avgusta“, rekao je izvor.

Sagovornik agencije je istakao da bi operacija „mogla da počne u svakom trenutku ako turske teritorije budu napadnute sa sirijske teritorije, kao što se dogodilo tokom vojne operacije u gradu Afrinu na severu Sirije“.

„Ankara i Vašington do sada nisu postigli uzajamno razumevanje o veličini teritorije zone bezbednosti istočno od Eufrata. Sjedinjene Američke Države su predložile da vojna operacija Turske bude udaljena 7-8 kilometara (od granice Sirije i Turske istočno od Eufrata), ali nema smisla da se operacija izvodi na toj razdaljini, stoga Ankara insistira na izvođenju operacija na udaljenosti od 30 kilometara, a ona neće odustati od svog stava“, dodao je izvor.

Ranije je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da je Ankara spremna da pokrene operaciju istočno od Eufrata, kao i u Manbidžu, protiv snaga samoodbrane sirijskih Kurda, ukoliko ih Sjedinjene Američke Države odatle ne povuku. On je kasnije rekao da je odlučio da odloži početak vojne operacije u Siriji nakon telefonskog razgovora sa američkim predsednikom Donaldom Trampom 14. decembra prošle godine, nakon čega je američki predsednik odlučio da povuče trupe iz Sirije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala