Stoltenberg: NATO se širio kako bi opstao posle kraja Hladnog rata

© AP Photo / Virginia MayoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio: Podele između Sjedinjenih Država i njihovih evropskih saveznika neće nestati
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio: Podele između Sjedinjenih Država i njihovih evropskih saveznika neće nestati - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg objasnio je zašto je Alijansa posle raspada SSSR-a i kraja Hladnog rata prešla granicu svoje tradicionalne zone odgovornosti: to je bilo potrebno da bi blok nastavio da postoji, uprkos raspuštanju Organizacije Varšavskog sporazuma.

„Moramo da shvatimo da NATO 40 godina nije delovao van svoje teritorije. Tokom ovih godina radili smo samo jednu stvar — obuzdavali SSSR. To je sve. I to smo radili vrlo uspešno, jer se Hladni rat završio bez ijednog pucnja i mir je sačuvan“, kazao je Stoltenberg tokom razgovara sa studentima na Novom Zelandu.

Prema njegovim rečima, kada je pao Berlinski zid i kad se završio Hladni rat, ljudi su počeli da se pitaju da li je Savez potreban kao i pre, „jer je Varšavski pakt, koji je bio svojevrstan pandan NATO-u, prestao da postoji, a SSSR se raspao“.

„I postavljeno je pitanje da li i NATO treba da prestane da postoji. NATO je trebalo ili da prestane da funkcioniše ili da pređe granicu svoje teritorije u Evropi i Severnoj Americi. I odlučili smo da uradimo ovo drugo — da pređemo granice zone kako bismo zaustavili etničke sukobe na Balkanu, pomogli u borbi protiv pirata u Africi, borili se protiv terorizma u Avganistanu i tako dalje“, objasnio je Stoltenberg.

To su primeri dejstava NATO-a van teritorije, ali Alijansa nije odgovorna za rešavanje svih sukoba, istakao je Stoltenberg.

„Ne tražimo da NATO bude uključen u sve sukobe u svetu. Ključni zadatak Alijanse je zaštita od napada“, naglasio je generalni sekretar NATO-a.

Varšavski sporazum o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći između Albanije, Bugarske, Mađarske, Istočne Nemačke, Poljske, Rumunije, SSSR-a i Čehoslovačke potpisan je 1955. godine. Predstavnici osam država tada su objasnili da su zaključili sporazum zbog potrebe za recipročnim merama na stvaranje NATO-a i uključivanja Zapadne Nemačke u taj blok.

U februaru 1991. godine doneta je odluka o ukidanju vojnih struktura Varšavskog pakta, a u julu je u Pragu potpisan protokol o potpunom prekidu njegovog postojanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala