Severna Koreja krađom u sajber-prostoru došla do dve milijarde dolara

© AP Photo / Ahn Young-joonRaketa Severne Koreje
Raketa Severne Koreje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Koreja je zaradila oko dve milijarde američkih dolara za svoje programe razvoja „oružja za masovno uništenje tako što je krala sredstva od finansijskih institucija i razmenjivala kriptovalute preko rasprostranjenih i sve naprednijih sajber-napada“, navodi se u poverljivom izveštaju UN u koji je Rojters imao uvid.

Pjongjang je, takođe, nastavio da unapređuje svoje nuklearne i raketne programe, ne sprovodeći pri tome nuklearne testove ili lansiranja intekontinentalnih balističkih projektila (ICBM), navodi se u izveštaju koji su Komitetu za sankcije Severnoj Koreji Saveta bezbednosti UN dostavili „nezavisni eksperti“ nakon šestomesečne misije nadgledanja, navodi Rojters.

Misija Severne Koreje pri UN nije želela da komentariše izveštaj koji je Komitetu za sankcije SB UN dostavljen prošle sedmice, dodaje britanska agencija.

U izveštaju sa dodaje i da je Pjongjang „koristio sajber-prostor kako bi prao ukradeni novac“, prenosi Tanjug.

Rojters podseća da je SB UN 2006. godine uveo sankcije Severnoj Koreji kako bi joj otežao pribavljanje sredstva za razvoj nuklearnog i balističkog raketnog naoružanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala