Hrvatska slavi proterivanje Srba (video)

© AP Photo / MARIO STRMOTICHrvatski državni vrh na proslavi Oluje
Hrvatski državni vrh na proslavi Oluje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Polaganjem venaca i paljenjem sveća na spomeniku „Oluja 95“ u Kninu, hrvatski državni vrh je počeo obeležavanje godišnjice etničkog čišćenja u akciji „Oluja“, koju u hrvatskim medijima i javnosti nazivaju „oslobodilačkom akcijom“.

Zajednički venac položili su predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsednik Vlade Andrej Plenković i predsednica Zajednice udruženja nestalih i poginulih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Polaganju venaca prethodio je nastup orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske i smotra koju je obavila Kitarovićeva.

Nakon polaganja venaca na kninskom Trgu Ante Starčević uslediće obraćanje predsednice Hrvatske, predsednika Sabora i Vlade.

Po završetku obraćanja hrvatski državni vrh će se uputiti na Kninsku tvrđavu, gde će prisustvovati podizanju hrvatske zastave i čitanju imena poginulih i nestalih hrvatskih vojnika i dobrovoljaca u „Oluji“.
U programu iznad Kninske tvrđave nastupaće Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) „Krila Oluje“, a na tvrđavi je predviđen i nastup Klape Hrvatske ratne mornarice (HRM) „Sveti Juraj“.

Tokom svečanosti na tvrđavi, kninska crkvena zvona će zvonjavom podsetiti na ulazak pripadnika hrvatske vojske u Knin tokom „Oluje“, a biće ispaljena i 24 počasna plotuna u spomen na 24. godišnjicu akcije u kojoj je proterano 250.000 Srba i oko 2.000 ubijeno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala