„Fjodora“ sputavaju da nešto ne polomi na Međunarodnoj svemirskoj stanici

© Sputnik / Aleksandr Ovčarov / Uđi u bazu fotografijaTestiranje antropomorfnog robota Fjodor projekta "Spasilac" u laboratoriji Fondacije za perspektivna istraživanja preduzeća "Androidna tehnika" u Magnitogorsku
Testiranje antropomorfnog robota Fjodor projekta Spasilac u laboratoriji Fondacije za perspektivna istraživanja preduzeća Androidna tehnika u Magnitogorsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Inženjeri ruske korporacije „Roskosmos“ ograničiće nagle pokrete humanoidnog robota „Fjodora“ tokom njegovog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici, kako slučajno ne bi uništio opremu koja se tamo nalazi, saopštio je izvršni direktor Odeljenja za napredne tehnologije i nauku „Roskosmosa“ Aleksandar Blošenko.

„Da bi se obezbedilo sigurno prisustvo robota ’Skajbot F-850‘ na Međunarodnoj svemirskoj stanici, koristiće se različiti algoritmi zaštite na nivou sistema kontrole. Na primer, uvedeno je ograničenje naglih pokreta, ograničenje ubrzanja, ugaone brzine i položaj svakog stepena pokretljivosti. Pored toga, uvedene su sve vrste ’posmatrača‘ elektronskog softvera koji upoređuje podatke sa matematičkim modelom robota“, rekao je Blošenko.

Ranije je saopšteno da je pred poletanje na Međunarodnu svemirsku stanicu robot „Fjodor“ promenio ime u „Skajbot F-850“, kao i da je dobio „glas“ kako bi mogao da komunicira sa astronautima.

Osim toga, robot je otvorio sopstveni nalog na Tviteru.

„Skajbot“ se trenutno nalazi na kosmodromu Bajkonur, gde se vrše pripreme za let na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Robot će krenuti na putovanje 22. avgusta, a vratiće se 7. septembra. Nakon spajanja „Sojuza MS-14“ sa stanicom, robot će sa svemirskog broda biti transportovan u ruski segment, gde će obaviti nekoliko zadataka pod kontrolom astronauta Aleksandra Skvorcova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala