Bugarski premijer: Rumunski turisti krivi za širenje afričke kuge; Bukurešt razočaran

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPremijer Bugarska Bojko Borisov
Premijer Bugarska Bojko Borisov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Bugarske Bojko Borisov je na sastanku sa poljoprivrednicima iz oblasti Pazardžik, koji protestuju, rekao da su za izbijanje bolesti među svinjama krivi turisti iz Rumunije, koji svakodnevno u Bugarsku dolaze svojim automobilima u velikom broju i usput bacaju ostatke hrane.

„Oni jedu na putu, a ostaci (hrane) se lako šire. Na njih sleću ptice, po njih dolaze divlje svinje“, izjavio je u petak bugarski premijer.

Novinar Vladimir Bereanu prokomentarisao je reči bugarskog premijera Bojka Borisova o umešanosti rumunskih turista u širenju afričke kuge u Bugarskoj.

On smatra da izjave bugarskog premijera, bez obzira na oštru reakciju Rumunije, neće uticati na odnose dveju zemalja.

„Bugarsko-rumunski odnosi verovatno neće trpeti zbog toga, jer rumunske vlasti poznaju gospodina Borisova. Rumunija shvata da je Borisov vrlo emotivan i da često govori stvari koje nemaju mnogo veze sa stvarnošću“, kazao je novinar u intervjuu za Bugarski nacionalni radio (BNR).

Stručnjak iz Instituta za procenu i analize u oblasti turizma Rumen Draganov, naprotiv, stao je na stranu šefa Vlade Bugarske.

„Reakcija Bojka Borisova je apsolutno ispravna. Niko ne bi trebalo da ga krivi za strahove koje je izrazio krajnje iskreno. Ovo je upozorenje da prevoz svinjskih proizvoda predstavlja opasnost za sve zemlje“, rekao je Draganov.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije oštro kritikovalo reči Borisova. Ministarstvo je izrazilo „iznenađenje i razočaranje zbog načina na koji se bugarski premijer odnosi prema rumunskim turistima koji doprinose rastu bugarskog BDP-a“.

​Vodeća opoziciona snaga u zemlji, Bugarska socijalistička partija takođe je osudila izjavu bugarskog premijera. Prema rečima predsednice partije Kornelije Ninove, bugarski premijer je uvukao zemlju u „još jedan diplomatski skandal“ sa susedima.

„Uvukao nas je u diplomatski skandal sa Srbijom oko Kosova, sa Severnom Makedonijom, nazivajući predsednika i premijera ’Severnomakedoncima‘, a sada i sa Rumunijom, optužujući rumunske turiste da su doneli (afričku) kugu“, napisala je Ninova na svojoj stranici na Fejsbuku.

U Bugarskoj zbog izbijanja afričke kuge svinja u većini oblasti u zemlji vlasnici privatnih poljoprivrednih gazdinstava, koji se nalaze u radijusu od 20 kilometara od žarišta bolesti, moraju da unište svoje svinje kao preventivnu meru. Jedini izuzeci su zvanično registrovane svinje. Nalog Ministarstva izazvao je protest meštana, a u mnogim oblastima održani su protesti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala