Britanija želi da ograniči ovlašćenja Rusije u PS SE

© Foto : Candice Imbert / © Council of EuropeZasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope
Zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef britanske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Rodžer Gejl pozvao je na preispitivanje odluke o ovlašćenjima Rusije u skupštini, saopštio je na svojoj stranici na Fejsbuku stalni predstavnik Velike Britanije u Savetu Evrope Kristofer Ivon.

Gejl je optužio Moskvu da „narušava“ Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Prema njegovim rečima, većina članova britanske delegacije protivi se vraćanju mandata Rusiji u PS SE i zalaže za produžetak sankcija sve dok Moskva „ne bude htela i uspela da prizna uslove Konvencije“.

On je takođe rekao da ruska delegacija, prema mišljenju britanske strane, „ne namerava da ispunjava svoje obaveze i obećanje da će poštovati standarde PS SE“.

„Nadam se da će Komitet ministara razmotriti ovo pitanje u septembru i da ćemo mu se vratiti kada se Parlamentarna skupština okupi na svom finalnom plenarnom zasedanju početkom oktobra“, dodao je Gejl.  

Povratak Rusije u PS SE

U aprilu 2014. godine ruskoj delegaciji u PS SE oduzeto je pravo glasa zbog događaja u Ukrajini i ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom. Godine 2015. PS SE je dva puta razmatrala pitanje vraćanja ovlašćenja ruskoj delegaciji, ali su se tada sankcije samo pooštravale.

Kao odgovor na to, ruska delegacija je saopštila da odbija da radi u takvim uslovima i u periodu od 2016. do 2018. godine nije slala zahtev za potvrdu mandata zbog antiruskog raspoloženja. Ruska strana je takođe predložila da se u propise Skupštine unesu odredbe da niko nema prava da oduzima mandate nacionalnim delegacijama.

U noći 24. juna 2019. godine, nakon devetočasovne rasprave, Parlamentarna skupština usvojila je rezoluciju kojom se ruska delegacija poziva da učestvuje na junskoj sednici. U dokumentu se navodi da prava delegacija da glasaju, govore i budu zastupljena ne podležu ograničenjima.

Nakon toga, Moskva je prvi put od 2016. godine podnela zahtev za potvrđivanje mandata u PS SE.

Istovremeno, London je glasao protiv rezolucije kojom se ruskoj delegaciji omogućava da učestvuje na junskom zasedanju.

Povratak Moskve u PS SE na sve moguće načine pokušavao je da spreči i Kijev. Ukrajinska delegacija podnela je stotine amandmana na nacrt rezolucije o obnovi mandata Rusa. Kijevske diplomate takođe su tražile da se razmatranje tog pitanja odloži, ali njihova inicijativa nije podržana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala