Amerika je grobar sporazuma o raketama

CC0 / / Rakete Peshing II
Rakete Peshing II - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija poziva SAD da odustanu od planova raspoređivanja raketa srednjeg i kratkog dometa, izjavio je zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov na brifingu.

Ruski diplomata je podsetio na reči predsednika Vladimira putina da Rusija neće raspoređivati kopnene rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi niti u drugi regionima, sve dok se tamo ne pojavi američko naoružanje te klase.

Po njegovim rečima, Vašington je postao „grobar Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa“, jer je pokrenuo i završio proceduru jednostranog izlaska iz njega.

Diplomata je podsetio da se Rusija do poslednjeg trenutka borila za očuvanje Sporazuma, kao i da se dalje zalaže za konstruktivni dijalog sa Vašingtonom oko strateške stabilnosti.

Rjabkov je dodao da Rusija insistira na tome da se nuklearni potencijal Francuske i Velike Britanije uzme u obzir prilikom razgovora o mogućim novim sporazumima.

„Naravno, tokom svih daljih koraka u sferi kontrole nuklearnog raketnog naoružanja, prilikom razgovora o perspektivama različitih pregovaračkih formata, hipotetički mogućih sporazuma, mi ćemo insistirati da se u tom procesu uzmu u obzir i odgovarajući potencijali Francuske i Velike Britanije. U poslednje vreme čujemo da se u tim zemljama ne jačaju odgovarajuće snage i sredstva, da su oni stabilizovani na određenom nivou, ali to ne menja naš stav“, istakao je Rjabkov na brifingu.

On je takođe dodao su nakon zaključenja Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja 2010. godine praktično došli do granice, izvan koje su dalji koraci u toj oblasti mogući samo ukoliko se uzmu u obzir svi faktori koji utiču na stratešku stabilnost i potencijal svih država koje imaju odgovarajuće mogućnosti u oružanoj i raketnoj nuklearnoj sferi.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa prestao je da važi 2. avgusta na inicijativu SAD. Rusija je, takođe, obustavila učešće u Sporazumu.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u više navrata isticao da američka strana narušava Sporazum od 1999. godine, kada je počela da ispituje borbene bespilotne letelice, koje po karakteristikama odgovaraju zabranjenim krstarećim raketama kopnenog baziranja.

Od 2014. godine Vašington je počeo da razmešta u Evropi lansere Mk 41 koji su pogodni za izbacivanje raketa „tomahavk“, što je, kako je istakao Lavrov, direktno narušavanje Sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala