Ambasador Izraela u Zagrebu promenio šokantni tvit o „Oluji“

Pratite nas
Izraelski ambasador u Zagrebu Ilan Mor promenio je danas popodne svoju raniju objavu na Tviteru u kojoj je čestitao Hrvatskoj godišnjicu „Oluje“, navodeći sada da čestita Dan zahvalnosti.

U prvom Tvitu on je napisao da je Hrvatska operacijom „Oluja“ vratila suverenitet u otadžbinskom ratu, što je naišlo na kritike Srbije, ali i istoričara Holokausta, piše „Tajms of Izrael“.

„Čestitam Hrvatskoj Dan zahvalnosti“, piše u promenjenom tvitu ambasadora.

Povodom te nove objave oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Izraela.

„U svetlu osetljivosti, tvit je promenjen tako da ispravno odražava namere ambasadora i države Izrael“, navodi portparol MSP-a Izraela u odgovoru portalu.

Zurof: Nesrećna čestitka

Efraim Zurof, istoričar Holokausta, koji već dugo kritikuje Hrvatsku i druge istočnoevropske zemlje zato što odbijaju da se izjasne o svojim zločinima protiv Jevreja, ocenio je ranije da je čestitka izraelskog diplomate bila nepotrebna, prenosi Tanjug.

„To je vrlo nesrećno saopštenje sa vrlo lošim ukusom, s obzirom na to da je tokom ’Oluje‘ došlo do masovnog proterivanja i da je skoro 200.000 Srba proterano iz svojih domova“, rekao je Zurof za „Tajms of Izrael“ i dodao da to nije konflikt u koji bi Izrael trebalo da se meša.

​I Srbija je oštro kritikovala Izrael zato što je čestitao Hrvatskoj godišnjicu vojno-policijske akcije „Oluja“, koju Hrvati slave kao Dan pobede, dok je Srbi smatraju pogromom, piše „Tajms of Izrael“.

Ambasador Srbije: Ironično i tužno

„Ono što se tokom akcije ’Oluja‘ desilo Srbima u Hrvatskoj, koji su tamo živeli vekovima, najveći je egzodus jedne etničke grupe u Evropi posle Drugog svetskog rata“, izjavio je ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević za taj list.

Istakao je da su čestitke onima koji slave taj pogrom protiv osnovnih humanih principa modernog društva.

„To što čestitke dolaze od izraelskih predstavnika je više nego ironično i tužno“, dodao je Stanojević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala