Zavirite u Hram Svetog Save: Čak 40 ruskih umetnika radi punom parom (video)

Pratite nas
Hram Svetog Save biće prvi hram potpuno ukrašen mozaicima. Radovi dobro napreduju, a Hram je postao treća najinteresantnija destinacija za turiste u Beogradu, prenosi RTS.

Mozaici Bogorodice na prestolu, Hrista koji blagosilja sve koji ulaze u hram raširenih ruku — samo su neki od završenih radova na istočnoj strani hrama. Ali to je tek pola posla.

Do kraja sledeće godine, više od 12.000 kvadratnih metara trebalo bi da prekriju mozaici. Radi ih oko 280 ruskih umetnika u ateljeu u Moskvi, a ovde ih postavlja 40 mozaičara.

„Spušteno je odozgo, sa vrha, od kupole, skoro do polovine hrama. Ostale su još severna, zapadna i južna strana. Radi se druga faza mozaika, koja će biti mnogo komplikovanija jer je mozaik sitniji, ali je i na nižim kotama, tako da, s druge strane, imamo i neku olakšicu“, rekao je vladika remezijanski Stefan Šarić.

Dodaje da su ponosni što će hram biti potpuno pod mozaikom zahvaljujući izvrsnim umetnicima iz Rusije.

Iz Rusije je stigla i velika novčana pomoć, a radove pomaže i Vlada Srbije. Dosad je u mozaike uloženo više od 27 miliona evra.

Već rezervisana „prva mesta“ u Hramu

„Pripremili smo svu dokumentaciju, projekte za podove, za ikonostase... Jednom rečju, u tom smo grafiku po kom bi trebalo dogodine da završimo i osveštamo hram“, naglasio je vladika Šarić.

Bez obzira na to što je gotovo ceo hram pod skelama i posetioci mogu da vide samo kriptu, i dalje je nezaobilazna destinacija i domaćih i stranih turista. To potvrđuje i podatak da je među tri najposećenija mesta u Beogradu.

„Ne možemo da kažemo da to interesuje ljude iz pre svega zapadnih zemalja ili one ljude koji sa nama dele pravoslavnu veroispovest. Recimo, gosti iz Turske su uvek ovde, uvek obilaze hram Svetog Save. To predstavlja, pre svega, stvar opšte kulture“, kaže Miodrag Popović iz Turističke organizacije Beograda.

Neke od najpoznatijih turističkih agencija iz Španije, Italije, Mađarske već su rezervisale „prva mesta“ u Hramu za svoje turiste kada on zasija punim sjajem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala