Topljenje Arktika: Naučnici zabrinuti zbog nestajanja lednika na Grenlandu

CC BY 2.0 / Flickr / Michael Sale / Lednik
Lednik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Grenlandu je krajem jula temperatura dostigla rekordni maksimum: ovde se led topi mnogo brže nego što se ranije mislilo. Zbog klimatskih promena je u periodu od 2002. do 2006. nestalo 280 milijardi tona leda.

Naučnici sa Univerziteta u Ohaju u Sjedinjenim Američkim Državama sproveli su studiju u kojoj su otkrili da trenutno vruće vreme znatno ubrzava proces topljenja leda. Zbog prirodne anomalije na zapadu Grenlanda formiraju se ogromne reke i jezera sa otopljenom vodom.

Konkretno, temperatura nekarakteristična za ovaj region negativno utiče na džinovski ledeni pokrivač. Naučnici upozoravaju da bi zbog topljenja leda mogla da se ponovi situacija koja podseća na incident sa lednikom Okjekul na Islandu.

Jezero na Alpima - Sputnik Srbija
Planinar visoko u Alpima otkrio najubedljiviji dokaz klimatskih promena

Ovaj lednik je pre 100 godina prekrivao 15 kvadratnih kilometara planinske padine na zapadnom Islandu, a njegova debljina je bila procenjena na 50 metara. Međutim, trenutno se lednik smanjio na jedan kvadratni kilometar leda na dubini manjoj od 15 metara: Okjekul je zvanično izgubio status lednika. Naučnici smatraju da su glavni uzrok ove pojave klimatske promene.

Istraživači su uvereni da, ako se situacija sa vremenom ne promeni, ista sudbina čeka i ostale ledene kape. Naučnik Dominik Bojer sa Univerziteta Rajs u Sjedinjenim Američkim Državama dodao je da će sudbinu Okjekula „deliti svi lednici ukoliko ne preduzmemo drastične mere za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte“, prenosi „Cajt onlajn“.

Uništenje bivšeg islandskog lednika moglo bi da bude ovekovečeno memorijalnom pločom: i to će biti prvi slučaj. Naučnici ne isključuju mogućnost da u narednih 200 godina svi glečeri krenu stopama Okjekula.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala