„Nešenel interest“: Rusija pokazala moć Ratne mornarice

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaProba za paradu Dana mornarice u ruskim gradovima
Proba za paradu Dana mornarice u ruskim gradovima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki magazin „Nešenel interest“ je primetio da se Rusija fokusirala na male, efikasne brodove u okviru programa modernizacije Ratne mornarice.

Kako se navodi u članku, Rusija je na paradi pokazala svu moć Ratne mornarice koja se ubrzano menja.

Autor teksta je obratio pažnju na to da na smotri nisu učestvovali nuklearna podmornica „Petar Veliki“ i nosač aviona „Admiral Kuznjecov“, ali su zato bili predstavljeni fregata „Admiral Kasatonov“, deplasmana 4,5 hiljada tona, na kojem se nalazi protivbrodski sistemi „Paket-NK“.

Na paradi je učestvovala i nova korveta „Gremjašči“ koji je modernizovana verzija korveta, klase „Steregušči“, kao i podmornica „Krondštadt“ projekta „Lada“.

„Upravo ovakav pragmatični fokus na male, efikasne brodove je deo velikog programa modernizacije ruske flote“, naglašava novinar, primećujući da Rusija na takav način menja sovjetsko nasleđe Ratne mornarice.

„Manji paradni stroj 2019. godine govori da je poslednjih nekoliko decenija ruska mornarica preduzela ozbiljne napore da uspostavi put novih projekata“, zaključuje autor članka.

Glavna morska parada u Sankt Peterburgu je održana 28. jula. Tokom glavnog dela programa Nevom su plovila 43 broda. Paradi je prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putin. On je u svom govoru naglasio da će Rusija izgraditi unikatnu, po svojim mogućnostima, flotu za jaku, nezavisnu državu.

Dan Ratne mornarice Rusije svake godine se održava poslednje subote maja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala