Britanska vojska u strahu od ruskih podmornica

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaDizel-električna podmornica Projekta 636,3 "Veliki Novgorod" u luci vojno-pomorske baze u Novorosijsku
Dizel-električna podmornica Projekta 636,3 Veliki Novgorod u luci vojno-pomorske baze u Novorosijsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanska vojska strahuje da bi nove ruske „supertihe“ podmornice Projekta 636,3 „Varšavjanka“ mogle da uđu u teritorijalne vode zemlje, a da ih Kraljevska flota ne vidi, piše list „Telegraf“ pozivajući se na visoke vojne izvore.

Prema pisanju lista, podmornice su opremljene tihim dizel-motorima i mogu da prate kretanje britanske mornarice u Severnom Atlantiku, da lociraju podvodne komunikacione kablove i prisluškuju telekomunikacione sisteme, što predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost Londona.

Konkretno, zahvaljujući akustičnoj prikrivenosti, poboljšanom dometu detekcije ciljeva i mogućnosti pogađanja ciljeva iznad i ispod vode, „Varšavjanka“ će moći da ometa rad glavnog nosača aviona britanske mornarice „Kraljica Elizabeta“, objašnjava list.

Lansiranje rakete Kalibar iz podmornice - Sputnik Srbija
Nove podmornice tipa „Pirana“ biće opremljene raketama „Kalibar“

S tim u vezi, britanski vojni zvaničnici smatraju da London treba da poveća finansiranje mornarice kako bi „sačuvao slobodu delovanja nuklearnog obuzdavanja“.

„Novi načelnik britanske mornarice bi trebalo da obezbedi pouzdanu podvodnu odbranu. Moramo biti najbolji u svom poslu“, rekao je izvor.

Podmornice klase „Varšavjanka“ predstavljaju treću generaciju. Deplasman podmornica je 3,95 hiljada tona, brzina pod vodom 20 čvorova, dubina uranjanja 300 metara, a posadu čine 52 osobe. Opremljene su najnovijim inercijalnim navigacionim sistemom, savremenim automatizovanim informacionim sistemom upravljanja, visokopreciznim raketnim oružjem i moćnim torpedima.

Podmornice su naoružane sa šest torpeda kalibra 533 milimetra, minama, raketnim sistemom „Kalibar“. Mogu da otkriju cilj na udaljenosti od tri do četiri puta većoj od one na kojoj neprijatelj može da otkrije njih. Zbog neuočljivosti ove podmornice u NATO-u su nazvane „crna rupa“.

Za Crnomorsku flotu već je napravljeno šest podmornica ovog projekta. Izgradnja šest podmornica za Pacifičku flotu ruske mornarice biće završena 2022. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala