Kako je „Oluja“ obeležena u mestu koje je tokom ove akcije celo zapaljeno

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICBoris Milošević
Boris Milošević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srpskog narodnog veća Boris Milošević rekao je danas na komemoraciji žrtvama hrvatske akcije „Oluja“ u Donjem Lapcu da u državnom i službenom narativu Hrvatske nema mesta za srpske žrtve stradale u toj akciji, prenosi RTRS.

Milošević je ispred spomenika stradalim civilima u ovom mestu rekao da su za pomirenje potrebni poštovanje i empatija prema svim žrtvama.

„Ja ne posedujem istinu o ’Oluji‘, ali znam da država tada nije sprečila pljačku, već je pokrivala grabež. Nema tadašnjeg načelnika, gradonačelnika ili župana koji nije potpisao neki papir kojim je pokrio odnošenje svega što se moglo natovariti i odneti“, rekao je Milošević.

Milošević je podsetio da je, prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora, celo mesto Donji Lapac zapaljeno, osim kuća koje su bile potrebne za smeštaj hrvatskih vojnika i policajaca, a bile su obeležene velikim slovima „MUP“ ili „HV“, saopšteno je iz SNV-a.

Načelnik Opštine Donji Lapac Ilija Obradović rekao je da hrvatsko društvo ne sme dozvoliti da ga „žrtve dele“, već tu energiju podela treba da preusmeri u energiju progresa kako bi pokrenulo povratničke ruralne sredine.

„Svakim danom nas je ovde sve manje, naša sela izumiru“, naveo je Obradović.

Programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava Nikola Puharić ukazao je na važnost procesiranja zločina koji su se desili, jer samo jedna pravosnažna presuda nije dovoljna.

U okviru komemorativnog obeležavanja u spomen na žrtve „Oluje“ u organizaciji SNV-a, uz podršku Inicijative mladih za ljudska prava, u crkvi Silaska Svetog Duha na apostole služen je i parastos za nestale i ubijene tokom i nakon te akcije.

Tokom akcije „Oluja“ ubijeno je oko 2.000 Srba, dok ih je više od 250.000 proterano sa svojih vekovnih ognjišta.

Hrvatska ovaj dan obeležava kao „Dan pobede i domovinske zahvalnosti“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala