Diplomata: Ukrajinu će napustiti polovina stanovništva

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski fotografiše se sa pristalicama pre ceremonije inauguracije u Kijevu
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski fotografiše se sa pristalicama pre ceremonije inauguracije u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ukrajinske diplomatije Pavel Klimkin naveo je neutešne prognoze za zemlju: ako se situacija u državi ne promeni, uskoro će polovina Ukrajinaca živeti u inostranstvu.

„Vidite šta se dešava sada kada su milioni Ukrajinaca u inostranstvu. Mislim da će za nekoliko godina biti ovakva situacija: polovina Ukrajinaca će biti ovde, a polovina tamo“, rekao je Klimkin portalu „Obozrevatelj“.

Političar tvrdi da su najveća vrednost za Ukrajinu ljudi, a ne teritorija ili drugi resursi. Po njegovim mišljenju, Ukrajinci zaslužuju ne samo slobodu i pravdu, već i blagostanje.

Klimkin je i ranije govorio da stotine hiljada Ukrajinaca napuštaju zemlju kako bi zaradili za život. On tada u tome nije video ozbiljan problem, iako je tu tendenciju nazivao „velikim izazovom za zemlju“. Klimkin je obećao da će vratiti Ukrajince koji žive u Rusiji. U Kijevu su već izjavljivali da se zbog nesposobnosti države da ojača nacionalnu ekonomiju nastavlja napuštanje zemlje.

Prema podacima Ministarstva za socijalnu politiku Ukrajine, svake godine na sezonski rad u inostranstvo ode oko 9 miliona ljudi, najviše u Poljsku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala