Amerika objasnila kome je ovog puta uvela sankcije

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo finansija SAD u Vašingtonu
Ministarstvo finansija SAD u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američko Ministarstvo finansija je pojasnilo da se nove sankcije protiv Rusije ne odnose na državne kompanije.

Kako se navodi u dokumentu koji je raspoređen na sajtu resora, direktiva o sankcijama se tiče samo ministarstava, agencija i „suverenog fonda“, uključujući Centralnu banku Rusije, kao i Fond nacionalnog blagostanja.

Osim toga, američkim bankama nije zabranjeno da kupuju hartije od vrednosti na sekundarnom tržištu suverenog duga Rusije.

O odluci SAD da uvedu drugi paket sankcija protiv Rusije zbog slučaja Skripalj objavljeno je 2. avgusta. Očekuje se da će one stupiti na snagu 19. avgusta.

Iz dokumenta objavljenog na sajtu Bele kuće sledi da sankcije podrazumevaju sprečavanje davanja zajmova, finansijske ili tehničke pomoći međunarodnih finansijskih institucija. SAD to mogu da ostvaruju preko svojih predstavnika u tom organizacijama (Međunarodni monetarni fond, Svetska banka, Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj i druge).

Ukazom je predviđena i zabrana svim američkim bankama da izdaju zajmove ili kredite ruskoj vladi, uz izuzetak zajmova i kredita za nabavku prehrambenih i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Podsetimo, u engleskom gradu Solsberiju 4. marta prošle godine, prema tvrdnjama britanskih vlasti, otrovani su bivši oficir GRU Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija. London tvrdi da je u njihovo trovanje hemijskom supstancom A-234 umešana ruska država, što Moskva odlučno odbacuje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala