Zašto je Italija već šest decenija američki „nosač aviona“

© Michael SingleyPoletanje američkih aviona sa nosača Abraham Linkoln ka Bliskom istoku
Poletanje američkih aviona sa nosača Abraham Linkoln ka Bliskom istoku  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prisustvo američkog nuklearnog oružja u Evropi i Italiji, od koga se većina nalazi u bazama „Gedi“ i „Avijano“, nije nikakva novost. Esejista, autor knjige „Nosač aviona Italija. Šezdeset godina NATO-a u našoj zemlji“ Fabricio di Ernesto je u intervjuu za Sputnjik rekao da su baze neophodne Pentagonu kako bi održavao tenzije u odnosima sa Moskvom.

Izveštaj Parlamentarne skupštine NATO-a otkrio je prisustvo američkog nuklearnog oružja u Evropi, ukazujući i na njegov tačan položaj. Pomenute su dve baze u Italiji. To je već odavno poznato. Zašto italijanska vlada nikada nije otvoreno priznala da u Italiji postoji nuklearno oružje?

— Već dugi niz godina se govori o prisustvu američkih nuklearnih bojevih glava u Italiji i Evropi. U Italiji to nikada nije potvrđeno, jer je to bila vojna tajna. Čak su i naziv sporazuma — Stone Ax — koji su potpisali Vašington i Rim, SAD obelodanile tek 2005. godine, ali još uvek nije poznat tačan datum njegovog potpisivanja.

Sporazumi prema kojima Italija ustupa svoje vojnike Sjedinjenim Državama i NATO-u takođe su tajni, i o njima se gotovo ništa ne zna. Detalji tih dogovora se otkrivaju samo u izuzetnim slučajevima. Prisetimo se, recimo, katastrofe na žičari u Kavalezu, kada je vlada bila primorana da objasni zašto američki vojnici, koji su odgovorni za nesreću, ne mogu da odgovaraju pred italijanskim sudom. Može se pretpostaviti da, kada su u pitanju sporazumi koji su pogubni za Italiju, naša država ne želi da pokaže koliko se pokoravamo Vašingtonu.

Italija je jedina zemlja u Evropi koja ima dve NATO baze. Dakle, Italija je strateška baza za američke vojne misije?

— Do kraja 1970-ih, početka 1980-ih, nekoliko atomskih bombi je čak bilo razmešteno u letovalištu Rimini. Geografski položaj Italije i njen izduženi oblik čine je idealnim „nosačem aviona“ na Mediteranu, i zbog toga smo oduvek bili od velikog značaja za strateške interese SAD. Iako pojedine zemlje u istočnoj Evropi nude svoje usluge Pentagonu, mi danas predstavljamo osnovu za operacije na Bliskom istoku i u Severnoj Africi. Nisu slučajno 2011. godine bombarderi koji su napali Libiju poletali sa aerodroma „Đoja del kole“.

Koliko su pouzdane italijanske baze u kojima se čuvaju nuklearne bombe? Da li se to oružje može naći u rukama terorista ili ekstremista?

— Kada je o tome reč, možemo biti mirni. Bombe se čuvaju u podzemnim bunkerima vojnih baza. Potencijalni teroristi moraju da probiju obezbeđenje oko baze, da uđu u bazu, pronađu bunker, neutrališu spoljnu zaštitu bunkera, a zatim i unutrašnju. Rekao bih da je to praktično nemoguće.

Da li u naše vreme ima smisla da se obezbeđuje funkcionisanje baza sa američkim nuklearnim oružjem koje je usmereno protiv Rusije?

— SAD su pedesetih godina pokrenule svoje vojno prisustvo u Italiji i Evropi da bi bile protivteža Sovjetskom Savezu. SSSR se raspao i sada se NATO „prekvalifikovao“ u silu koja se suprotstavlja terorističkim pretnjama i pretnjama američkoj bezbednosti, među kojima i izmišljenoj „ruskoj pretnji“. Ako pogledamo pažljivije, videćemo da se u stvari Vašington opasno približava ruskim granicama.

Prisustvo baza i bombi u Evropi Vašington koristi za kontrolisanje saveznika i isticanje svoje superiornosti. Po mom mišljenju, nema smisla postojanje baza sa nuklearnim oružjem u Italiji, ali Pentagonu su neophodne kako bi održavao tenzije u odnosima sa Moskvom.

Da li će doći dan kada će Italijani dobiti konkretnu informaciju o bazama na sopstvenoj teritoriji?

— Iskreno se nadam da će doći dan kada će građani Italije dobiti te informacije. Međutim, naša politička klasa je toliko zavisna od SAD, da verujem da će stanovništvo saznati samo neophodan minimum informacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala