Vučić: Gde je nestalo pola miliona Srba iz Hrvatske?

© Tanjug / ZORAN ZESTICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gde je nestalo 500.000 Srba iz Hrvatske i kako se to dogodilo, upitao je predsednik Aleksandar Vučić povodom godišnjice „Oluje“, koju Hrvatska slavi kao pobedu u okviru „domovinskog rata“, a ne kao proterivanje Srba sa teritorija na kojima su živeli.

„Naš je zadatak da to nikada ne zaboravimo i da to na dostojanstven i ozbiljan način obeležavamo. Da se ne stidimo naših suza, da poštujemo tuđe žrtve, ali, da za razliku od ranije, poštujemo i svoje, srpske žrtve, da ih ne smanjujemo i da o njima govorimo“, poručio je predsednik Srbije.

Upitan o izjavi hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da bi želela da prisustvuje koncertu u Splitu Marka Perkovića Tompsona, koji je poznat po ustaškim i antisrpskim pesmama, na godišnjicu „Oluje“, Vučić je konstatovao da je to u Hrvatskoj radostan dan, dok je za nas jedan od najtužnijih dana u savremenoj srpskoj istoriji.

„Mi ćemo ga peti put obeležiti kako dolikuje, zajedno sa Republikom Srpskom, i ponosan sam na to“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Predsednik je istakao da se pogledi Hrvatske i Srbije na prošlost razlikuju, ali da, bez patetike, može da iznese neke podatke i da, zapravo, time uputi pitanje strancima.

Srbija želi najbolje odnose sa Hrvatskom i nastaviće da ih gradi, rekao je Vučić, ali je zatražio objašnjenje za činjenicu da je po popisu 1991. u Hrvatskoj bilo 582.000 Srba i 106.000 Jugoslovena, odnosno ukupno oko 650.000 Srba, a da ih je 2011. godine bilo 184.000.

Srba će biti sve manje

Izrazio je uverenje i da će Srba na popisu 2021. biti manje od 150.000.

„Gde je nestalo 500.000 Srba“, upitao je predsednik Srbije.

„I da kažete da su ljudi otišli ’trbuhom za kruhom‘, da ih je tako otišlo 100.000, gde je nestalo 400.000 ljudi? Kako ćete to da objasnite, kako se to dogodilo?“, zapitao je Vučić.

Teško je, kaže, to objasniti i to je teška rana Srba, sa kojom moraju da žive, navodi Tanjug.

© Foto : http://www.veritas.org.rs„Oluja“ — iza hrvatske vojske ostale su spaljene i porušene kuće, ali i leševi civila za kojima se još traga.
Vučić: Gde je nestalo pola miliona Srba iz Hrvatske? - Sputnik Srbija
„Oluja“ — iza hrvatske vojske ostale su spaljene i porušene kuće, ali i leševi civila za kojima se još traga.

Vučić je pozvao sve građane Srbije, a posebno Krajišnike, da dođu sutra u Krušedol, gde će biti obeležena godišnjica „Oluje“, da odaju poštu nastradalim Srbija, nauče decu šta se tamo zaista desilo, kako taj užasni zločin nikada ne bude zaboravljen.

On je naveo da je ponosan na Krajišnike koji su izbegli u Srbiju i da im je zahvalan na tome sto su svojim radom i trudom od Srbije napravili lepšu zemlju i što su Srbiju uvek voleli više od svega.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala