Vojska Srbije u prvoj trci na vojnim igrama u Moskvi (foto)

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaOtvaranje Međunarodnih vojnih igara "Armija 2019"
Otvaranje Međunarodnih vojnih igara Armija 2019 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Rusije, general armije Sergej Šojgu otvorio je u Parku Patriot, nedaleko od Moskve, 5. Međunarodne vojne igre, jedno od najvećih vojnih sportskih takmičenja u svetu, na kojima učestvuju i pripadnici Vojske Srbije.

Svečanom otvaranju jubilarnih igara prisustvovala je i delegacija Vojske Srbije, na čelu sa načelnikom Generalštaba, generalom Milanom Mojsilovićem.

Srpski vojnici ove godine učestvuju u disciplinama Tenkovski biatlon, Vojni reli i Snajperska granica. Prve dve discipline održavaju se u Rusiji, a treća u Belorusiji.

„Tenkovski biatlon“, najgledaniji i najatraktivniji deo Međunarodnih vojnih igara, startuje već danas popodne na vojnom poligonu „Alabino“, a naša ekipa će se takmičiti u prvoj trci, u grupi sa Kinom, Belorusijom i Azerbejdžanom.

© Sputnik / Olivera IkodinovićPripadnici Vojske Srbije na Međunarodnim vojnim igrama „Armi 2019“
Vojska Srbije u prvoj trci na vojnim igrama u Moskvi (foto) - Sputnik Srbija
Pripadnici Vojske Srbije na Međunarodnim vojnim igrama „Armi 2019“

Naše tenkiste predvode komandant Druge brigade Kopnene vojske, brigadni general Željko Kuzmanović i potpukovnik Rade Adamović, koji je rukovodilac ekipe za Tenkovski biatlon.

Ministar Šojgu je izrazio uverenje da će učesnici pokazati snagu uma i čvrstinu karaktera, dostojno izdržati sva iskušenja i stići do uspeha.

Šojgu je istakao da praksa održavanja takmičenja svedoči o ispravnoj odluci, koja je doneta pre pet godina o organizaciji takmičenja. Prema njegovim rečima, igre su već postale zapažen svetski događaj i svake godine dobijaju sve veću popularnost i sve veći broj vatrenih poklonika.

Ruski ministar je ranije rekao i da je interesovanje za vojne igre pokazalo i pet država-članica NATO-a: SAD, Francuska, Turska, Slovačka, koje su poslale svoje posmatrače, i Grčka, čija će ekipa tradicionalno učestvovati u takmičenju u punom sastavu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u video-obraćanju pozdravio učesnike i goste igara i vojnicima poželeo uspeh i odlične rezultate, a publici nezaboravne utiske.

Putin je istakao da format igara daje veliki doprinos razvoju međunarodne saradnje i jačanju partnerstva među zemljama radi osiguravanja bezbednosti sveta.

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaEkipa srpske vojske na Međunarodnim vojnim igrama "Armija 2019"
Vojska Srbije u prvoj trci na vojnim igrama u Moskvi (foto) - Sputnik Srbija
Ekipa srpske vojske na Međunarodnim vojnim igrama "Armija 2019"

Ovogodišnje Međunarodne vojne igre održaće se od 3. do 17. avgusta istovremeno na 21 poligonu u 10 zemalja: Rusiji, Azerbejdžanu, Jermeniji, Belorusiji, Indiji, Iranu, Kazahstanu, Kini, Mongoliji i Uzbekistanu. Najveći broj takmičenja biće održan u Rusiji, na 13 poligona.

U 32 vojne discipline takmičiće se više od 5.000 vojnika, 223 ekipe iz 39 zemalja iz Evrope, Azije, Afrike, Centralne i Latinske Amerike.

Svake godine broj učesnika raste, a na ovogodišnjem takmičenju debitovaće vojnici iz Jordana, Kambodže, Republike Mali i Konga, Šri Lanke i sa Kube.

Podsetimo, srpski tenkisti su najveći uspeh postigli 2015. godine kada su na „Tenkovskom biatlonu“ osvojili treće mesto i na pobedničkom postolju stali rame uz rame sa vojnim silama kakve su Rusija i Kina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala