UN: Preti novi talas terorističkih napada do kraja godine

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPripadnik FSB
Pripadnik FSB - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ujedinjene nacije su na osnovu izveštaja svojih eksperata upozorile na to da je novi talas terorističkih napada moguć pre kraja godine, prenosi „Gardijan“.

Kako se navodi u izveštaju, DAEŠ i dalje raspolaže znatnim materijalnim sredstvima, a proces deradikalizacije nije dao očekivane rezultate.

Eksperti Saveta bezbednosti UN u izveštaju ocenjuju da je zato zabrinjavajuća slika globalnog islamističkog ekstremizma, koji i dalje predstavlja značajnu pretnju.

Autori izveštaja ukazuju na zabrinutost zbog oko 30.000 stranaca koji su otišli da se bore za „kalifat“, odnosno DAEŠ, i mogli bi biti još uvek živi.

„Neki od njih mogli bi da se priključe Al Kaidi ili drugim terorističkim grupama koje mogu nastati. Neki od njih postaće lideri ili oni koji radikalizuju druge borce“, navodi se u izveštaju.

Izveštaj je baziran na informacijama koje su pribavile obaveštajne agencije zemalja-članica UN, prenosi Tanjug.

Iako u geografskom smislu kalifat DAEŠ više ne postoji, zemlje-članice UN slažu se u tome da još uvek postoje potencijalni faktori koji su doveli do stvaranja DAEŠ-a, što znači da je malo verovatno da će opasnost od Al Kaide ili sličnih grupa biti smanjena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala