Šojgu objasnio zašto na vojnim igrama „Armija“ nema vojnika NATO-a

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusiji će biti drago da vidi armije NATO zemalja na Međunarodnim vojnim igrama „Armija“, ali ne postavlja to sebi kao cilj, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Odgovarajući na pitanje novinara zbog čega zemlje NATO-a ne učestvuju na Međunarodnim vojnim igrama, Šojgu je rekao da ne može sa sigurnošću da tvrdi da su razlozi za to isključivo politički.

„Politički razlozi su, naravno, prisutni kada kažu: ’Ne, mi nećemo učestvovati u igrama‘. Tu je i veoma mnogo rizika. Ako ti je tehnika lošija, sutra ćeš je lošije prodavati“, rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, Rusija poziva zemlje NATO-a na Igre. „Rado ćemo ih videti, ali to nam samo po sebi nije cilj“, naglasio je ruski ministar.

„Naši ciljevi i zadaci su da naša armija bude obučena, opremljena, borbeno spremna, da imamo najbolje jedinice kako bi svima bilo jasno da su ti momci najbolji stručnjaci, da najbolje lete, pucaju, plivaju, hodaju – to je naš zadatak“, rekao je Šojgu.

Dodao je da je zadovoljan veštinama koje stiču ruski vojnici tokom Igara.

Ovogodišnje Međunarodne vojne igre održavaju se od 3. do 17. avgusta istovremeno na 21 poligonu u 10 zemalja: Rusiji, Azerbejdžanu, Jermeniji, Belorusiji, Indiji, Iranu, Kazahstanu, Kini, Mongoliji i Uzbekistanu. Najveći broj takmičenja održava se u Rusiji, na 13 poligona.

U 32 vojne discipline takmiči se više od 5.000 vojnika, 223 ekipe iz 39 zemalja iz Evrope, Azije, Afrike, Centralne i Latinske Amerike.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala