SAD: Nove sankcije smanjiće rusko-američku trgovinu za milijarde dolara

© REUTERS / Larry DowningZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nove sankcije koje je Amerika uvela Rusiji zbog incidenta sa trovanjem bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije mogu dovesti do drastičnog smanjenja trgovine između Rusije i SAD, koje bi se merilo u milijardama dolara, saopšteno je iz Stejt departmenta SAD.

Kako je precizirano, te ograničavajuće mere stupiće na snagu 17. avgusta sa rokom trajanja od najmanje 12 meseci.

U obrazloženju Stejt departmenta navodi se da su te mere uvedene jer je „Rusija svojim aktivnostima ugrozila bezbednost hiljade stanovnika Solsberija i Ejmsberija, nanela ozbiljne povrede Skripaljevima, jednom britanskom policajcu i još dvojici građana, od kojih je jedan preminuo“.

Kako je prethodno najavljeno, sankcije podrazumevaju sprečavanje davanja zajmova, finansijske ili tehničke pomoći međunarodnih finansijskih institucija, a SAD to mogu da ostvaruju preko svojih predstavnika u tim organizacijama (Međunarodni monetarni fond, Svetska banka, Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj i druge).

Ukazom je predviđena i zabrana svim američkim bankama da izdaju zajmove ili kredite ruskim vlastima, uz izuzetak zajmova i kredita za nabavku prehrambenih i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Kada je reč o sankcijama na izvoz ruskih proizvoda, iz Stejt departmenta preciziraju da će se ograničenja odnositi isključivo na materijal koji je povezan sa izradom oružja za masovno uništenje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala