Zašto na paradi novih ruskih brodova nisu bile najveće zvezde — „Admiral Kuznjecov“ i „Petar Veliki“

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaParada Ratne mornarice Rusije
Parada Ratne mornarice Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Parada novih ruskih brodova u okviru Dana mornarice, obeleženog u Sankt Peterburgu, pokazala je da ruska flota punom parom sprovodi svoj opširni program modernizacije, a prisustvo malih plovila ukazuje na to da se Moskva prvenstveno oslanja na flotu za brzo reagovanje, piše „Nešenel interest“.

Prema pisanju lista, ove godine je na paradi primećeno odsustvo pojedinih brodova. Naime, nije nimalo iznenađujuće što u okviru parade nije prodefilovao ruski „stari i problematični“ nosač aviona „Admiral Kuznjecov“, jer je na popravci, ističe autor članka.

Mnogo je, međutim, interesantnije bilo odsustvo krstarice „Petar Veliki“ – najvećeg ratnog broda na svetu i zvezde parade 2017. godine. Autor smatra da je odsustvo tog broda apsolutno logično ako se ima u vidu da je Moskva želela da pokaže da se ruska mornarica postepeno pretvara u „vitku flotu za brzo reagovanje na lokalnom nivou“.

Na čelu parade je bila druga fregata klase „Admiral Gorškov“ – „Admiral Kosotonov“, opremljena jedinstvenim protivpodmorničkim i antitorpednim ruskim sistemom „Paket – NK“. Osim toga, na događaju se mogla videti i nova teška korveta „Gremjašči“.

Autor članka ističe da je iznenađujuće to što je ruska flota od svih prototipa podmornica, za paradu izabrala podmornicu „Kronštadt“ projekta „Lada“. Prema njegovom mišljenju, moguće je da to nagoveštava da Centralni konstruktorski biro za pomorsku tehniku „Rubin“ napreduje u razvoju pogonskog sistema koji ne zavisi od vazduha.

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaFregata Admiral Gorškov
Zašto na paradi novih ruskih brodova nisu bile najveće zvezde — „Admiral Kuznjecov“ i „Petar Veliki“ - Sputnik Srbija
Fregata Admiral Gorškov

List podseća da ruski predsednik Vladimir Putin u svom govoru nije zaboravio da spomene novu liniju ruskih malih raketnih brodova, a prema proceni autora članka, u tim kompaktnim brodovima s izuzetnim manevarskim sposobnostima mnogi vide budućnost ruskih sistema za dopremanje krstarećih i protivbrodskih raketa.

Penzionisani kapetan Leonid Judnikov je rekao da se problem površinskih brodova rešava tako što se ubrzano grade mali raketni brodovi.

„Savremeno raketno oružje, imajući u vidu pre svega krstareće rakete tipa ’Kalibar‘, postalo je kompaktno, a domet tih raketa pokriva pristojnu udaljenost od 2.000-2.500 kilometara. Njih je vrlo zgodno instalirati na male ratne brodove, jer se ti brodovi mogu nalaziti i u teritorijalnim vodama, i na manjim vodenim površinama“, dodao je on.

U članku se zaključuje da ovogodišnja parada ukazuje da je u poslednjih nekoliko decenija ruska mornarica preduzela ozbiljne korake kako bi napravila put za nove projekte, otpisujući značajan deo svog sovjetskog pomorskog nasleđa.

Dan ruske mornarice je počeo da se obeležava 1939. godine „u cilju mobilizacije široke mase radnika za formiranje Radničko-seljačke mornarice SSSR-a“. Međutim, 1980. godine obeležavanje praznika je prekinuto, a 2006. godine predsednik Rusije Vladimir Putin je potpisao dekret, prema kome se ponovo počeo obeležavati Dan pomorske flote Ruske Federacije.

Ipak, Sankt Peterburg je tek 2017. godine postao stalno mesto za održavanje mornaričke parade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala