Objavljeni dokumenti koji bacaju novo svetlo na spor Rusije i Japana

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaPotpisivanje zajedničke deklaracije Sovjetskog Saveza i Japana 1956. godine
Potpisivanje zajedničke deklaracije Sovjetskog Saveza i Japana 1956. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prema dokumentima u koje je japanska agencija Kjodo imala uvid, Sovjetski Savez je 1956. predlagao Japanu da u deklaraciju o posleratnoj normalizaciji odnosa dveju država bude uneta tačka o težnji ka sveobuhvatnoj zabrani nuklearnog oružja, ali je japanska strana tu ideju odbila.

Tekst nacrta deklaracije koji je sovjetska strana predložila na pregovorima u Moskvi 15. oktobra 1956. godine, a koji je ovih dana postao dostupan agenciji Kjodo, sadržao je i paragraf o antinuklearnim idejama.

„Radićemo na tome da se zabrane proizvodnja, ispitivanje i korišćenje nuklearnog oružja, kao i da se otkloni opasnost od nuklearnog oružja i da se stvore uslovi za korišćenje atomske energije u mirovne svrhe“, navedeno je u tekstu.

Japan, koji je u tom trenutku već petu godinu bio pod takozvanim „nuklearnim štitom“ SAD, bio je protiv uključivanja te tačke u završni dokument. Predstavnici japanske vlade naveli su da ne negiraju važnost tog problema, ali da smatraju da je njegovo razmatranje moguće tek pošto se normalizuju sovjetsko-japanski odnosi.

U Zajedničkoj deklaraciji Sovjetskog Saveza i Japana, koja je potpisana 19. oktobra 1956. godine, objavljeno je da dve zemlje obustavljaju ratno stanje i da obnavljaju diplomatske i konzularne odnose.

U deklaraciji je bilo navedeno i da će dve zemlje nastaviti da pregovaraju o mirovnom sporazumu na osnovu ishoda Drugog svetskog rata, čije je potpisivanje bio uslov da Sovjetski Savez razmotri mogućnost da Japanu preda dva od četiri Kurilska ostrva na koja Tokio pretenduje.

© Sputnik / Andreй Šapran / Uđi u bazu fotografijaSvetionik Španberg na rtu Kraba ostrva Šikotan Sahalinske oblasti, najveće ostrvo Malog grebena Kurilskih ostrva
Objavljeni dokumenti koji bacaju novo svetlo na spor Rusije i Japana - Sputnik Srbija
Svetionik Španberg na rtu Kraba ostrva Šikotan Sahalinske oblasti, najveće ostrvo Malog grebena Kurilskih ostrva

Sovjetska vlada se u deklaraciji složila da Japanu preda ostrva Šikotan i Habomai (koja su u sastav Sovjetskog Saveza uključena nakon Drugog svetskog rata) pod uslovom da se njihov faktički prelazak pod kontrolu Tokija dogodi nakon zaključivanja mirovnog sporazuma.

Moskva i Tokio, međutim, ni dan-danas nisu potpisali mirovni sporazum, a glavna prepreka za to je pitanje pripadnosti južnog dela Kurila. Stav Moskve je da su južna Kurilska ostrva, koja su ušla u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata — suverena teritorija Rusije. Japan to ne priznaje, već želi da mu ostrva Habomai i Šikotan budu vraćena.

Japan je 1960. godine sa SAD zaključio Sporazum o bezbednosti, nakon čega je Sovjetski Savez anulirao obaveze u vezi s predajom ostrva. U napomeni sovjetske vlade iz 27. januara 1960. godine navedeno je da će ta ostrva biti predata Japanu tek posle povlačenja svih stranih vojnika s njegove teritorije.

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio je krajem jula da namerava da s Rusijom sklopi mirovni sporazum do 2021. godine, kada mu ističe mandat.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala