O ljubavi i zabranama — top teme turističke sezone

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koliko je ljubav kao jedan od najstarijih i najsnažnijih motiva u ukupnom svetskom stvaralaštvu prisutna danas u savremenoj umetnosti?

Može li se pisati poezija bez ljubavi kao njenog snažnog uporišta, ili je i ona pretrpela tranziciju kao i savremeno društvo, kakav je ljubavni ideal, kakva je žena kojoj se peva, neka su od pitanja za goste emisije „Orbita kulture“, profesora i pisca Mihajla Pantića i književnicu Ljubicu Arsić.

O ljubavi i zabranama — top teme turističke sezone

Šta najveći živi srpski pesnik, kojem je skinuta zabrana ulaska u Crnu Goru, misli o ukidanju i osvajanju slobode koje ga je pratilo kroz život, koliko je obavezujuće to što mnogi čekaju da čuju njegove reči kada je o najvažnijim pitanjima države i nacije reč, koliko ga opterećuje često citiranje i polemike koje počinju rečima „što bi Matija rekao...“, otkriva nam dobitnik nagrade „Bela golubica“, pesnik i akademik Matija Bećković.

Kakva se umetnost danas stvara u Srbiji i ko su oni koji je stvaraju, pitanja su na koja će odgovore dati nedavno otvoreni konkurs naslovljen „Umetnost danas“. Kustos tog projekta Slobodan Maldini objašnjava za Sputnjik cilj tog poduhvata: da sakupi i sistematizuje sve pravce i tendencije koje su prisutne u delima naših arhitekata, likovnih i primenjenih umetnika, i najavljuje seriju izložbi kao svedočanstvo monografiji „Umetnost danas“.

Slušajte nas i saznajte koja su očekivanja mladog reditelja Stefana Maleševića od međunarodnog prestižnog filmskog festivala u Poljskoj, u okviru kojeg će biti prikazan njegov prvi igrani film „Mamonga“.

Sa slikarkom Ivanom Živić razgovaramo o novoj izložbi ulja na platnu pod nazivom „Beograđanka pod vodom“, koja je otvorena u Prodajnoj galeriji „Beograd“ na Kosančićevom vencu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala