Mojsilović proslavio rođendan sa srpskim tenkistima u Moskvi

© Sputnik / Olivera IkodinovićPoseta Milana Mojsilovića Rusiji
Poseta Milana Mojsilovića Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, koji boravi u službenoj poseti Rusiji, prisustvovao je danas svečanoj ceremoniji otvaranja Međunarodnih vojnih igara, i na poligonu „Alabino“ pratio je prvu trku u disciplini „Tenkovski biatlon“, u kojoj su se takmičili i pripadnici Vojske Srbije.

General je srpskim tenkistima poželeo sreću i poručio da na predstojećem takmičenju budu „fokusirani na zadatke, precizni i hrabri“.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, koji je danas napunio 52 godine, dobijao je i rođendanske čestitke od predstavnika ruskog Ministarstva odbrane i vojnih zvaničnika iz raznih zemalja, koji su takođe prisustvovali otvaranju Međunarodnih vojnih igara u Parku Patriot.

Tokom posete Moskvi, general Mojsilović se sastao i sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Rusije generalom armije Valerijem Gerasimovom, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, kao i o daljem unapređenju vojne saradnje Srbije i Rusije. Tom prilikom je potvrđena spremnost za nastavak svestrane saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Zahvalnost Rusiji za opremanje Vojske Srbije

Tokom razgovora, koji se odvijao u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi, načelnik Generalštaba se zahvalio generalu Gerasimovu na pomoći Ruske Federacije u opremanju Vojske Srbije, ističući da će naša vojska nastaviti da razvija svoje sposobnosti u saradnji sa svim partnerskim državama.

Načelnik ruskog Generalštaba je naglasio da je partnerstvo Rusije i Srbije strateške prirode, što su potvrdili i predsednici naših zemalja u zajedničkoj izjavi posle posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu u januaru ove godine.

Srpska delegacija, na čelu sa generalom Mojsilovićem, danas je u „Alabinu“ posetila i izložbeni centar „Dom prijateljstva“, gde vojske-učesnice Međunarodnih vojnih igara predstavljaju svoju zemlju kroz kulturu, istoriju i turizam.

Na štandu Vojske Srbije, koji je Mojsilović obišao u pratnji izaslanika odbrane Budimira Gajića i brigadnog generala Milana Popovića, dominiraju srpska trobojka i plakat „NATO agresija“, postavljen povodom dvadesetogodišnjice od bombardovanja Jugoslavije.

© Sputnik / Olivera IkodinovićNa srpskom štandu izložene su knjige i kompakt diskovi sa filmovima o Srbiji, srpskoj kulturi, istoriji i tradiciji
Mojsilović proslavio rođendan sa srpskim tenkistima u Moskvi - Sputnik Srbija
Na srpskom štandu izložene su knjige i kompakt diskovi sa filmovima o Srbiji, srpskoj kulturi, istoriji i tradiciji

Na srpskom štandu izložene su i knjige i kompakt diskovi sa filmovima o Srbiji, srpskoj kulturi, istoriji i tradiciji, brošure o turističkom potencijalu Srbije, kao i suveniri, poput minijaturnih opanaka i čokanja „obučenih“ u nacionalna obeležja.

Srbi na ruskim tenkovima

Pripadnici Vojske Srbije ove godine na „vojnoj olimpijadi“ učestvuju u disciplinama Tenkovski biatlon, Vojni reli i Snajperska granica. Prve dve discipline održavaju se u Rusiji, a treća u Belorusiji.

Prva posada Vojske Srbije je danas završila svoju prvu trku, a u ovoj fazi takmičenja predstoje nam još dve individualne trke. Nakon što se zbroje vremena trka sve tri posade, dobiće se konačan rezultat koji će odrediti polufinaliste.

Druga posada srpskih tenkista takmičiće se u ponedeljak, 5. avgusta, a treća dva dana kasnije.

Srbija je u grupi sa Kinom, Belorusijom i Azerbejdžanom. Kinezi, Belorusi i Kazahstanci su dovezli svoju tehniku, dok se sve druge vojske takmiče na ruskim tenkovima T-72 B3.

Vozila su se tri kruga, što je ukupno oko 12 kilometara, a prema propozicijama, ekipe treba da za što kraće vreme reše složene zadatke: savladaju manevarsko zemljište, tzv. „zmiju“, popune obrtni transporter, gađaju topom, pređu vodenu prepreku, savladaju brdo, prođu protivtenkovski rov, betonski most, „češalj“ i minsko polje, savladaju kosi nagib, pređu eskarpu (vertikalni zid visine 90 cm) i gađaju u mete mitraljezima PKT i NSV.

Ovogodišnje Međunarodne vojne igre održavaju se od 3. do 17. avgusta, istovremeno na 21 poligonu u 10 zemalja: Rusiji, Azerbejdžanu, Jermeniji, Belorusiji, Indiji, Iranu, Kazahstanu, Kini, Mongoliji i Uzbekistanu. Najveći broj takmičenja biće održan u Rusiji, na 13 poligona.

U 32 vojne discipline takmičiće se više od 5.000 vojnika, 223 ekipe iz 39 zemalja iz Evrope, Azije, Afrike, Centralne i Latinske Amerike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala