Libija: Snage nacionalne sloge uništile dron Haftarove armije

© AP Photo / MOHAMED BEN KHALIFAKonflikt u Libiji
Konflikt u Libiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Snage Vlade nacionalne sloge saopštile su da je u oblasti libijskog grada Misrate uništena bespilotna letelica Nacionalne libijske armije pod vođstvom Halife Haftara, saopštila je komanda operacije „Vulkan gneva“ koju predvodi Vlada nacionalne sloge.

„Naše snage na južnom frontu, koje pripadaju jedinicama centralne vojne oblasti, jutros su uspešno oborile borbenu bespilotnu letelicu s raketama ’Ving lung‘, koje su isporučene Haftaru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. On je pokušao da napadne ciljeve u oblasti grada Misrata“, navedeno je u saopštenju.

Komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar je 4. aprila naredio svojim snagama da počnu ofanzivu na Tripoli radi „oslobođenja od terorista“.

Oružane formacije lojalne Vladi nacionalne sloge u Tripoliju objavile su nakon toga početak operacije „Vulkan gneva“. U Tripoliju je u borbama, prema zvaničnim podacima, poginulo više od hiljadu ljudi, dok je više od pet i po hiljada ljudi ranjeno.

Posle svrgavanja i ubistva libijskog lidera Muamera el Gadafija 2011. godine, Libija je praktično prestala da funkcioniše kao jedinstvena država. Sada u toj zemlji caruje dvovlašće.

Na istoku zaseda parlament koji je izabrao narod, a na zapadu, u prestonici Tripoliju, upravlja Vlada nacionalne sloge, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Na čelu te vlade je Fajaz Saradž. Vlasti istočnog dela zemlje deluju nezavisno od Tripolija i sarađuju s Libijskom nacionalnom armijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala