Vašington produžio sankcije iranskom nuklearnom programu

© REUTERS / Larry DowningZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Majk Pompeo potpisao je nalog kojim su Sjedinjene Američke Države produžile ograničenja povezana sa iranskim nuklearnim programom.

Stejt department smatra da će te mere pomoći u održavanju kontrole nad iranskim civilnim nuklearnim programom, smanjiti rizike od širenja, ograničiti sposobnost Teherana da smanji „vreme proboja“ za stvaranje nuklearnog oružja i sprečiti ga da „obnavlja objekte koji su važni za širenje nuklearne tehnologije“. 

Iran koji se smatra „vodećim svetskim državnim pokroviteljem terorizma“ nastavlja da koristi svoj nuklearni program za „iznuđivanje od međunarodne zajednice i ugrožavanje regionalne bezbednosti“, tvrde Sjedinjene Američke Države.

„SAD se snažno zalažu da se Iranu oduzme pristup nuklearnom oružju i da iskoriste čitav spektar naših diplomatskih i ekonomskih instrumenata za obuzdavanje nuklearnih aktivnosti Irana. Sve dok iranski režim nastavi da odbacuje diplomatiju i širi svoj nuklearni program, povećavaće se ekonomski pritisak i diplomatska izolacija“, ističe se u dokumentu.

Pri tome Stejt department ne pominje produženje za 90 dana izuzetaka od sankcija, o kojima je ranije govorio savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton. Ranije su SAD uvele izuzetke od sankcija za projekte kao što su rekonfiguracija reaktora teške vode u Araku, restrukturiranje centra za obogaćivanje uranijuma u ​​Fordu, nuklearna elektrana „Bušer“ i istraživački reaktor u Teheranu. Da SAD nisu produžile izuzeće, administracija bi morala da uvede sankcije ruskim, kineskim i evropskim kompanijama uključenim u te projekte.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala