UN pozivaju Rusiju i SAD da produže sporazum o raketama srednjeg dometa

© Sputnik / Sergeй Kazak / Uđi u bazu fotografijaPriprema za lansiranje rakete RS-20
Priprema za lansiranje rakete RS-20 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je Rusiju i SAD da produže ugovor o raketama srednjeg dometa START 3. On je argumentovao svoj stav zabrunutošću rastom napetosti između nuklearnih država.

„Zabrinut sam porastom napetosti između nuklearnih sila. Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa je epohalan dogovor koji je pomogao da se napravi ravnoteža u Evropi i završi hladni rat. Kada on sutra istekne, mir će izgubiti neprocenjivo sredstvo protiv nuklearnog rata“, rekao je Gutereš novinarima.

On je dodao da dve države treba da izbegavaju  situacije koje vode ka destabilizaciji, kao i da treba hitno da se dogovore o novom jedinstvenoim  putu međunarodne kontrole naoružanja.

On je naglasio da „snažno ohrabruje SAD i Rusiju da produže važenje takozvanog START-3 kako bi se obezbedila stabilnost i vreme za pregovore o budućim merama kontrole naoružanja.

Generalni sekretar je upozorio na mogućnost nastanka dva konkurentska bloka - svakog sa sopstvenom dominantnom valutom, trgovinskim i finansijskim pravilima, sopstvenim internetom i strategijom za veštačku inteligenciju, kao i sa suprotstavljenim geopolitičkim i vojnim stanovištima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala