U Sibir stigao prvi vojni avion za gašenje požara (video)

© Sputnik / Aleksandr Kondratюk / Uđi u bazu fotografijaTransportni vojni avion Il-76
Transportni vojni avion Il-76  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi avion vojno-transportne avijacije Il-76 stigao je na aerodrom u Krasnojarsku kako bi učestvovao u gašenju šumskih požara, saopštila je pres-služba Centralnog vojnog okruga Rusije.

Avion koji je stigao iz Orenburga opremljen je rezervoarima za vodu kapaciteta 42 tone.

U Krasnojarsk je takođe poslata vazduhoplovna tehnika ujedinjenih vazduhoplovnih snaga i snaga protivvazdušne odbrane Centralnog vojnog okruga. Deset helikoptera Mi-8 za gašenje požara takođe je prebačeno iz Novosibirske, Sverdlovske i Čeljabinske oblasti.

Trenutno je u Krasnojarskom kraju u toku formiranje vazdušne grupe za prvu pomoć u gašenju šumskih požara. Ona će se sastojati od deset aviona Il-76 i deset helikoptera vojno-transportne avijacije.  

Ranije je u Krasnojarsk stigao i zamenik ministra odbrane Rusije Dmitrij Bulgakov, kome je naloženo da predvodi radnu grupu Ministarstva za gašenje požara.

Na sastanku sa komandom Centralnog vojnog okruga, predstavnicima Ministarstva za vanredne situacije i Ministarstva šumarstva i lokalne uprave, Bulgakov je obavestio da će četiri ili pet aviona Il-76 istovremeno gasiti žarišta požara. Za svaki avion stigle su po dve posade kako bi se osigurala operativna smena.

Bulgakov je rekao da požari ne predstavljaju pretnju po ljudska naselja. Prema njegovim rečima, u Kodinsku je raspoređen kopneni ešalon od 500 ljudi, ali još je rano za njegovo uključivanje u gašenje požara.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u sredu naložio Ministarstvu odbrane da pomogne u gašenju požara u Sibiru i na Dalekom istoku.

Površina šumskih požara u Rusiji iznosi 2,7 miliona hektara, što je za 12 odsto više nego prošle godine. U četiri regiona zemlje uvedena je vanredna situacija. Najteža situacija u Irkutskoj oblasti, Krasnojarskom kraju, Jakutiji i Burjatiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala