Spektakl za Ginisa: Jubilarni „Nišvil“ — od Šekspira do Geldofa

CC0 / Pixabay / Muzika
Muzika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dvadeset peti međunarodni džez festival Nišvil biće održan od 2. do 11. avgusta u Nišu.

Uvod u sadržajan i atraktivan četvorodnevni muzički program, koji će se održavati na niškoj Tvrđavi, biće treći internacionalni teatarski festival, u kojem učestvuju pozorišni ansambli iz Norveške, Mađarske, Indonezije, Severne Makedonije, Velike Britanije, Izraela i Srbije.

Festival festivala

Pre nekoliko godina, londonski „Gardijan“ svrstao je „Nišvil“ među deset najboljih džez festivala u Evropi, što je organizatore manifestacije podstaklo da je prošire na druge oblasti umetnosti, kao što su pozorište, film, slikarstvo.

U tom smislu, „Nišvil“ je prerastao u „festival festivala“, kaže u razgovoru za Sputnjik direktor i osnivač manifestacije Igor Blagojević, ističući da ovogodišnji festival ima i najbolju džezersku selekciju u svojoj istoriji.

„Imaćemo na otvaranju pet big bendova. Biće to pravi događaj za Ginisa. Više od 100 muzičara izvodiće numere, među kojima je i kompozicija Duška Gojkovića, komponovana specijalno za ’Nišvil‘. Tu će biti big bendovi iz Buenos Ajresa, Bugarske, Hrvatske i Italije i, naravno, ’Nišvil big bend‘. Svi će imati jednog dirigenta, koji će biti na postamentu u publici. To znači da će obe bine istovremeno funkcionisati, sa po 50 muzičara s leve i s desne strane“, naveo je Blagojević.

Glavna zvezda prve večeri biće saksofonista Dejvid Mari, koji će nastupiti s „Lidijan saund orksterom“, a potom će uslediti i koncert ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Šaban Bajramović“ za fuziju džeza s drugim pravcima — saksofonista Masio Parker.

Druge festivalske večeri, 9. avgusta, pred publikom u Nišu će nastupiti trubač Kristijan Skot, nova velika američka zvezda iz Nju Orleansa, kao i proslavljena gitaristkinja Malin Moje. Iste večeri nastupiće i unuk Boba Marlija – rege zvezda u usponu Džo Mersa Marli.

Treći dan festivala rezervisan je za jednog od najvećih saksofonista današnjice Krisa Portera i njegov bend, kao i za nigerijskog muzičara Šona Kutija, sina čuvenog Fele Kutija. Njega će pratiti očev orkestar „Edžipt 80“.

Veliko finale — Geldof i Stefanovski

„Za poslednji dan smo ostavili sigurno najbolji džez kvartet ove godine u Evropi – ’Keni verner kvartet‘, u kojem su i fenomenalni Dejv Libman i jedna od najvećih bubnjarskih legendi Piter Erskin. Veče će zatvoriti Bob Geldof, sigurno najveća medijska zvezda ’Nišvila‘, čovek koji je pokrenuo niz humanitarnih akcija u svetu i napravio najveći koncert svih vremena ’Lav ejd‘, koji će teško ko prevazići. On će svirati tradicionalnu irsku muziku“, rekao je Blagojević.

U samoj završnici festivala pred publikom će nastupiti Vlatko Stefanovski, koji je, podseća Blagojević, pre 34 godine bio jedan od učesnika u čuvenoj kompoziciji i spotu „Za milion godina“. „Biće to mali omaž Vlatka Stefanovskog svom idolu iz tih vremena – upravo Bobu Geldofu“, naveo je direktor „Nišvila“.

„Tvrđava pobune i provokacija“

Međunarodni pozorišni festival otvara se 2. avgusta premijernim izvođenjem predstave „Kako vam drago“ Vilijama Šekspira, u režiji Nikite Milivojevića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša i Kruševačkog pozorišta.

Pod sloganom „Tvrđava pobune i provokacija“ biće izvedeno još 16 predstava, među kojima će još dve biti izvedene premijerno. Reč je o komadu „Ćerke“ u produkciji Centra za devojke iz Niša, u kojem učestvuje britanska umetnica Džil Grinšald, kao i o predstavi „Kiri i Klodel“ Monje Jović, u režiji Ivana Jovića.

Žiri u kojem su rediteljka i profesorka iz Londona Ana Furse, novinarka Aleksandra Glovacki i pozorišna kritičarka Ana Tasić izabraće najbolju predstavu u celini i predstavu s najbolje korišćenom muzikom.

Petog avgusta biće otvoren i filmski festival, tokom kog će gledaoci biti u prilici da pogledaju više od stotinu filmova. Među njima je i premijera dokumentarca Rona Hauarda o jednom od najpopularnijih tenora svih vremena Lučanu Pavarotiju. Film „Pavaroti“ biće prikazan na Letnjoj pozornici Tvrđave u Nišu.

Publika će biti u prilici da filmove gleda i iz svojih automobila, dok će na specijalnoj bini „Kristina“ uživati u nemim klasicima Čarlija Čaplina, Bastera Kitona i drugih autora uz muzičke improvizacije savremenih pijanista.

Blagojević je najavio i dvodnevni omaž Šabanu Bajramoviću — „Striporamu“ — koja će okupiti vrhunske strip crtače iz Srbije i regiona, strit-art zonu, kao i niz izložbi, književnih promocija i džez majstorskih radionica koje će festivalske zvezde držati za učenike i studente muzičkih škola i akademija iz Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala