Rusija objavila tajna dokumenta o zverstvima litvanskih nacista

© Sputnik / Marius Baranauskas / Uđi u bazu fotografijaKovenska tvrđava u Kaunasu u Litvaniji u kojoj se u Drugom svetskom ratu nalazio koncentracioni logor
Kovenska tvrđava u Kaunasu u Litvaniji u kojoj se u Drugom svetskom ratu nalazio koncentracioni logor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je nekadašnji tajni dokument o oslobađanju litvanskog grada Kaunasa od Hitlerovih okupatora 1944. godine.  

Između ostalog, u dokumentu su opisana zverstva i maltretiranja Nemaca i litvanske SS organizacije „Smovčiki“ (ugnjetači) nad stanovništvom u mestu Mereč, u Alituskom okrugu Kaunaske oblasti Litvanske SSR.

U dokumentu se navodi da se organizacija „Smovčiki“ pojavila prvih dana nemačke okupacije 1941. godine, a u njenom sastavu nalazilo se nekoliko lokalnih stanovnika. U novembru 1941. godine kazneni odredi esesovaca su nakon okrutnih maltretiranja i mučenja ubili oko 900 ljudi, uključujući stare i novorođenčad.  

Stalnim pretresima, napadima i hapšenjima, preostalo stanovništvo je držano u stalnom strahu i moralo je robovski da izvršava sve namere okupatora, ističe se u dokumentu.

Oko 200 ljudi poslato je na robiju u Nemačku, dok su drugi spaljeni ili živi sahranjeni.

Prema svedočenju mnogih istoričara koji su se bavili proučavanjem arhivskih dokumenata iz vremena Drugog svetskog rata, baltički, a naročito litvanski, kolaboracionisti odgovorni su za najkrvavije zločine.

Litvanski bataljoni učestvovali su u kaznenim ekspedicijama u Litvaniji, Belorusiji i Ukrajini, u kojima je lokalno stanovništvo masakrirano. U junu 1941. godine litvanski nacionalisti izvršili su pogrom u Kaunasu, tokom kojeg je, prema različitim procenama, ubijeno nekoliko hiljada Jevreja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala