Novi politički džumbus u skupštini Crne Gore

© Sputnik / Nebojša PopovićSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čini se da je posljednja sjednica Skupštine Crne Gore najbolje pokazala u kakvom političkom i sveukupnom rasulu bitiše Crna Gora.

Na opšte negodovanje većine opozicije, Demokratska partija socijalista i Demokrate Alekse Bečića, uz medijaciju Evropske unije, separatno su dogovorile izmjene izbornog zakonodavstva koje treba da pripremi redovne parlamentarne izbore 2020. godine.

To je, ukratko, epilog glasanja poslednjeg proljećnog zasijedanja Skupštine, koje je obilovalo brojnim bizarnostima, između ostalog i činjenicom da su amandmane opozicione Demokratske Crne Gore, zbog njenog bojkota parlamenta, na kraju formalno predložili poslanici vladajućeg DPS-a.

I dok iz Demokratske Crne Gore slavodobitno tvrde da nijednog trenutka nisu pregovarali sa DPS-om, te da je DPS doslovce prepisao njihove amandmane, ostatak opozicije je prilično nezadovoljan i tvrdi da su Demokrate sa Đukanovićevom strankom pregovarale iza leđa opozicije, a najveća zamjerka je, kako se čini, okolnost da dogovor DPS—Demokrate ne predviđa formiranje tehničke vlade za organizovanje prvih fer i slobodnih izbora, te da je time prekršen „Sporazum za budućnost“, koji su na trgu u Podgorici potpisali poslanici opozicije i organizatori protesta „Odupri se: 97.000“.

© Sputnik / Nebojša PopovićZasedanje crnogorske skupštine
Novi politički džumbus u skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija
Zasedanje crnogorske skupštine

Protiv novog dogovora su, po svemu sudeći, Demokratski front, SDP Ranka Krivokapića i savez „Da svako ima“, koji čine Socijalistička narodna partija, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija i nezavisni poslanici Anka Vukičević i Aleksandar Damjanović, a ispred kog je poslanik Goran Danilović saopštio da „nije jasno šta su to htjele kolege iz Demokratske CG“, uz opasku da su amandmani Demokrata postali amandmani DPS-a.

„Neodbranjivo je da se obesmisli zahtjev opozicije za tehničku vladu“, poručio je Danilović.

Nezadovoljni su i u Demokratskom frontu čiji se Jovan Vučurović zapitao „šta je natjeralo Demokrate da okrenu leđa čitavoj opoziciji“, dok je potpredsjednik Nove srpske demokratije Slaven Radunović kazao da je suština u tome da se radilo „iza leđa opozicije“. 

„Suština je u tome da se ne pregovara sa DPS-om tajno. Nije bitno šta piše, nego šta ne piše. Mene zanima šta ste se vi dogovorili“, kazao je Radunović.

„Brak“ između Mila i Bečića

Najoštriji je možda ipak bio jedan od lidera DF-a Milan Knežević, koji je ocijenio da prisustvujemo „sklapanju braka“ između Đukanovića i Bečića.

„Prisustvujemo sklapanju braka između Mila Đukanovića i Alekse Bečića pred matičarom Ivanom Brajovićem (predsjednik Skupštine). Sporazum o budućnosti ubio je Bečić“, saopštio je Knežević.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović bio je nešto umjereniji i zahvalio ambasadorima EU „što su pomogli da stvari pokrenemo sa mrtve tačke“, ali je i on ipak označio kao veliki nedostatak nepostojanje opcije tehničke vlade, dok je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kazao da je imao komunikaciju sa kolegama iz SDP-a, koji su takođe poručili da neće podržati postignuti dogovor.

Vladajuća većina zadovoljna

Sa druge strane, poslanici vladajuće većine su zadovoljni prevashodno jer dogovor otkočuje rad skupštinskog Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, koji je bio paralisan nakon što su poslanici DF-a odbili da u njemu učestvuju posle hapšenja poslanika Nebojše Medojevića ispred Skupštine CG.

„Napustili ste odbor u kom smo dogovorili svu metodologiju. I šta je trebalo da uradimo, da zatvorimo posao? Mi iskreno vjerujemo u nastavak dijaloga u Odboru“, kazao je poslanik DPS-a Miodrag Vuković.

Sve u svemu, čini se da se nakon sinoćnje sjednice parlamenta samo produbila konfuzija na političkoj sceni Crne Gore. Kako se redovni parlamentarni izbori u Crnoj Gori moraju održati u jesen 2020. godine, novo izborno zakonodavstvo po slovu zakona mora biti donijeto do kraja 2019.

S obzirom na to da je postignut dogovor koji ne podrzumijeva tehniču vladu za pripremu izbora što većina opozicije ne podržava, ostaje da se vidi da li će na jesen biti moguće ispregovarati sveobuhvatniji sporazum. Zasad su svi dobili malo više prostora, budući da je izglasan amandman da se krajnji rok za izmjenu izbornog zakonodavstva sa 30. septembra pomjera na 15. novembar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala