Ovaj petak će ući u istoriju

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila je da će dan izlaska Vašingtona iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa ući u istoriju sa negativnom konotacijom.

Zaharova je naglasila da Vašington pravi korake u smeru suprotnom od stvaranja atmosfere poverenja, u kojoj bi se radilo na bezbednosti i stabilnosti.

„Mogu sa sigurnošću reći da je ovo istorijski trenutak. Nažalost — sa negativnom konotacijom. Sutrašnji dan će ući u istoriju“, izjavila je ona.

Predstavnica Ministarstva inostranih poslova je dodala da je Moskva od početka ukazivala na to da je izlazak iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa „isključivo inicijativa SAD“.

„Mi smo govorili da je to ozbiljna greška Vašingtona sa svih tačaka gledišta i davali smo više šansi kako bi se SAD ipak vratile u pravnu ravan“, rekla je Zaharova.

Početkom jula, predsednik Rusije Vladimir Putin je potpisao Zakon o obustavljanju Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa. Putin je istakao da Rusija neće ulaziti u trku u naoružanju i dodao da svi ruski predlozi koji se tiču razoružanja „ostaju na stolu“, ali je zatražio da ruska strana u budućnosti ne inicira pregovore o ovom pitanju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala