Istražni organi Rusije proveravaju da li je požar podmetnut

© Ministerstvo ohranы prirodы Яkutii / Uđi u bazu fotografijaVatrogasci gase požar u Jakutiji
Vatrogasci gase požar u Jakutiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik načelnika centra „Antistihija“ Ministarstva za vanredne situacije Rusije Sergej Abanjin saopštio je uzroke širenja šumskih požara u Sibiru i na Dalekom istoku.

„Požarno područje se povećalo zbog činjenice da su stvoreni uslovi za dugi period suvog anticiklonskog vremena i zbog nedostatka aktivnih mera za gašenje većine žarišta, uključujući i one koji se nalaze u udaljenim područjima“, rekao je Abanjin novinarima.

On je naglasio da šumske požare treba gasiti, jer čak i nakon što šuma prestane da gori, ostaci paljevine se mogu pretvoriti u tresetišta, očuvati preko zime i izazvati nove požare sledeće godine.

Tužilaštvo, Istražni komitet i Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije proveriće verziju po kojoj je požar namerno podmetnut „kao način za prikrivanje ilegalne seče“. Naredbu je potpisao ruski premijer Dmitrij Medvedev tokom posete Zabajkalskom kraju.

Osim toga, premijer je naredio Ministarstvu za vanredne situacije, Ministarstvu odbrane i Ministarstvu prirodne sredine da ojačaju grupu snaga i sredstava koje učestvuju u gašenju požara u Krasnojarskom kraju, Irkutskoj oblasti i Jakutiji.

Požari u Sibiru

Sibir i drugi delovi Rusije već nedelju dana su obavijeni dimom sa mirisom paljevine. Istočni vetar je raširio dim na teritoriju Hakasije, Altajskog kraja, Kemerovske, Novosibirske, Omske i Tomske oblasti sa strane Evenkijskog okruga Krasnojarskog kraja. U Irkutskoj oblasti i Krasnojarskom kraju i dalje gori više od milion hektara šume.

Vanredna situacija je uvedena u četiri regiona Rusije: Irkutskoj oblasti, Krasnojarskom kraju, delu Burjatije i Jakutiji. Površina šumskih požara u Rusiji veća je od 2,9 miliona hektara, što je za 12 odsto više nego prošle godine, a u oblasti pokrivenoj dimom nalazi se više od 800 naselja.

U gašenju požara učestvuje oko 2.800 ljudi, 390 jedinica tehnike i 28 letelica.

Ministarstvo odbrane je po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina uputilo vazduhoplovnu grupu od deset aviona Il-76 i deset helikoptera Mi-8 kako bi pomogla u gašenju požara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala