Novinari iz Rusije, SAD, Italije i Indije pobednici konkursa RT-a

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaNagrada međunarodnog konkursa Halid el Hatib
Nagrada međunarodnog konkursa Halid el Hatib - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novinari iz Rusije, SAD, Italije i Indije, koji su izveštavali o sukobima u Siriji, Iraku i Libiji, pobednici su međunarodnog konkursa „Halid el Hatib memorijal avords 2019“, koji organizuje televizija RT u znak sećanja na novinara Halida el Hatiba, saradnika RT Arabik, koji je poginuo u Siriji 2017. godine.

Žiri je izabrao pobednike u tri kategorije: „Najbolja reportaža iz zone sukoba: kratak video“, „Najbolja reportaža iz zone sukoba: dugi video“ i „Najbolja reportaža iz zone sukoba: tekst“. U trci za nagradu su učestvovali novinari iz 25 zemalja.

„Radovi takmičara su osvetlili sukobe u raznim delovima sveta — od Latinske Amerike do jugoistočne Azije. Svaki od njih je mali korak na putu ka miru. Žiriju nije bilo lako, ali je morao da proglasi najbolje. U jednoj kategoriji pobedila su dva rada, koja su osvojila isti broj bodova“, rekla je zamenica glavnog i odgovornog urednika televizije RT Ana Belkina.

Pobednici međunarodnog konkursa „Halid el Hatib memorijal avords 2019“:

1) „Najbolja reportaža iz zone sukoba: kratak video“

— Fausto Biloslavo (Italija), „Bitka za Tripoli“ (The Battle Of Tripoli).

Serija reportaža iz prestonice Libije posvećena je dugotrajnoj borbi između Vlade nacionalnog jedinstva i Libijske nacionalne armije.

2) „Najbolja reportaža iz zone sukoba: dugi video“

— Amitab Rebi (Indija), „Palmira: uzdići će se, kao feniks iz pepela“ (Palmyra Ravaged By Daesh, A Bid To Rise Like The Phoenix).

Reportaža govori o sirijskom gradu Palmiri, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, a koji su razrušili pripadnici DAEŠ-a. Stručnjaci obnavljaju istorijske spomenike u nadi da će gradu vratiti status turističkog centra.

— Anton Stepanenko (Rusija), „Raka. Život posle rata“ (Raqqa. Life After War).

Sirijski grad Raka, koji su teroristi DAEŠ-a proglasili za svoju prestonicu, skoro je u potpunosti uništen tokom borbi sa teroristima i za vreme bombardovanja međunarodne koalicije, na čelu sa SAD. Reportaža govori o tome kako se lokalno stanovništvo bori za život u tom gradu.

3) „Najbolja reportaža iz zone sukoba: tekst“

- Kenet Rozen (SAD), „Nakon DAEŠ-a“ (After ISIS)

Serija članaka govori o životu u pograničnim područjima Sirije i Iraka, koji su odvojeni zidom, sagrađenim 2018. godine radi zaštite od terorista DAEŠ-a.

Stručni žiri su činili ratni dopisnik Jevgenij Podubni, dobitnik tri televizijske nagrade TEFI za rad u Siriji i Ukrajini, i novinarka i voditeljka Irada Zejnalova, koja je osvetlila terorističke napade u školi u Beslanu, moskovskom metrou i druge međunarodne događaje. Pored njih, radove učesnika su ocenjivali i novinarka, pisac i stručnjak za spoljnu politiku SAD i latinoameričkih zemalja Eva Golindžer, direktor za razvoj međunarodne asocijacije emitera AiB Tom Reg, dopisnica RT Internešenel Marija Finošina i voditelj RT Arabik Salam Musafir.

Međunarodni konkurs „Halid el Hatib memorijal avords“ prvi put je organizovan 2018. godine, kada su pobedili takmičari iz Iraka, Irske i Singapura.

Ovogodišnjim pobednicima nagrade će biti uručene na konferenciji RT Medija TALK — „U zoni sukoba: rizici i odgovornost novinara“, koja će biti održana u Moskvi 2. oktobra. Tokom konferencije, medijski stručnjaci i vodeći predstavnici medija diskutovaće o tome kako se menja ratno novinarstvo, da li je moguća objektivnost prilikom osvetljivanja sukoba, da li veštačka inteligencija može da pomogne u borbi sa lažnim vestima, kao i o drugim važnim pitanjima savremenih medija.

Novinar Halid el Hatib, saradnik RT Arabik, nastradao je 30. jula 2017. godine u sirijskoj provinciji Homsu u napadu terorista DAEŠ-a. U svojim reportažama je izveštavao o sukobima između vladinih snaga Sirije i terorista. Halid el Hatib je imao 25 godina.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o posmrtnoj dodeli Halidu el Hatib medalje „Za hrabrost“, koja je uručena njegovoj porodici na prvoj ceremoniji konkursa „Halid el Hatib memorijal avords“ 2018. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala