Na festivalu „Spaska kula“ pevaće ceo Crveni trg

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaZatvaranje festivala "Spaska kula", orkestar Predsedničkog puka Moskovskog Kremlja
Zatvaranje festivala Spaska kula, orkestar Predsedničkog puka Moskovskog Kremlja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dvanaesti Međunarodni vojno-muzički festival „Spaska kula 2019“ održaće se u Moskvi od 23. avgusta do 1. septembra.

Stalni učesnici ovog događaja su grupe Službe vojnog orkestra Oružanih snaga Rusije, koju predvodi glavni vojni dirigent, general-major, počasni umetnik Rusije Timofej Majakin. U intervjuu za Sputnjik on je ispričao šta očekuje posetioce festivala „Spaska kula 2019“.

Koje grupe Službe vojnog orkestra Oružanih snaga Rusije će učestvovati na festivalu?

— Ove godine će na festivalu tradicionalno nastupiti Predsednički orkestar Službe komandanta moskovskog Kremlja Federalne službe obezbeđenja (FSO), orkestri Nacionalne garde, Demonstracioni orkestar Ministarstva za vanredne situacije i vojni orkestri Oružanih snaga, koji uključuje Centralni vojni orkestar Ministarstva odbrane Rusije, Centralni koncertni orkestar ratne mornarice Rusije „N. A. Rimski Korsakov“, Vojni orkestar Počasne straže, vojni orkestar 154. zasebnog komandantskog Preobraženjskog puka, kao i favoriti festivala — učenici Moskovske vojno-muzičke škole „General-pukovnik V. M. Halilov“.

Ove godine u okviru festivala održaće se i finalna smotra orkestara na nivou cele vojske. Kako je prošla selekcija?

— Smotra vojnih orkestara održava se svakih pet godina, a ove godine će se održati po treći put. Takmičenje se sastoji od dva kruga. Prvi, kvalifikacioni krug je bio prošle godine, i u njemu je učestvovalo više od 50 vojnih orkestara iz cele Rusije. Finale će se održati u okviru festivala „Spaska kula“. U svakoj kategoriji će biti dodeljene po tri nagrade.

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaRukovodilac vojnog orkestra Ministarstva odbrane Timofej Majakin
Na festivalu „Spaska kula“ pevaće ceo Crveni trg - Sputnik Srbija
Rukovodilac vojnog orkestra Ministarstva odbrane Timofej Majakin

Kakva nagrada čeka pobednike?

— Glavna nagrada je prilika da orkestar bude deo večernjeg nastupa festivala na Crvenom trgu. Dodeljivaće se posebne nagrade za najbolje soliste, diplome za nagrađene i još niz nagrada.

Šta novo mogu da očekuju posetioci festivala?

— Smatram da će ove godine senzacija biti nove grupe, koje će nam doći prvi put. Zamislite, na jednoj pozornici u Moskvi nastupiće predstavnici i Južne i Severne Koreje. Osim toga, prvi put će nastupiti i vojni orkestri iz Japana, Kine, Azerbejdžana i orkestar Nacionalne garde Kazahstana. Takođe bih želeo da istaknem da će ove godine zajednički orkestar ponovo izvesti splet kompozicija.

Prošle godine smo prvi put isprobali taj format, i publici se mnogo dopalo. Zbog toga smo odlučili da to ponovimo. Na ekranima će biti prikazani tekstovi pesama, kao i prošle godine, kada su sve tribine pevale uz orkestar od 1.500 muzičara. To je grandiozan događaj — 7.500 gledalaca i 1.500 muzičara zajedno izvode poznate melodije, koje svi vole.

Nešto kao karaoke?

— Karaoke su suviše primitivne za poređenje, ali da — po istom principu funkcioniše. To je splet pesama, koje znaju i naši roditelji i babe i dede, a koje bi trebalo da zna i omladina. O kojim pesmama je reč — neću otkriti, neka bude tajna. Jedino što mogu da kažem je da će poslednja pesma biti u akapela izvođenju na ruskom jeziku, i učestvovaće svi muzičari kombinovanog međunarodnog orkestra. To činimo prvi put. Izvodiće se pesma koja sve poziva na mir i dobro.

© Sputnik / Sergey Mamontov / Uđi u bazu fotografijaKorpus "Starih grenadira" Ženeve na vojno-muzičkom festivalu "Spaska kula" u Moskvi
Na festivalu „Spaska kula“ pevaće ceo Crveni trg - Sputnik Srbija
Korpus "Starih grenadira" Ženeve na vojno-muzičkom festivalu "Spaska kula" u Moskvi

To znači da će umetnici iz stranih orkestara takođe pevati na ruskom jeziku?

— Da.

Koliko se orkestara iz inostranstva prijavilo na ovogodišnji festival?

— U početku su strani učesnici podneli više od 20 prijava. Pošto smo vremenski ograničeni, jer večernji nastup traje ukupno između dva i po i tri časa, ne možemo da primimo sve odjednom. Mnogima smo predložili da nastupe sledeće godine, i oni su se složili. Ove godine će na Crvenom trgu nastupiti 13 grupa.

Svaki veliki događaj nosi svoje značenje. U čemu je smisao festivala „Spaska kula“?

— Festival predstavlja projekat velikih razmera, koji nije važan samo u zemlji nego i u inostranstvu. Postao je događaj i pojava svetskih razmera, jedinstveno sredstvo za međukulturni dijalog, bez obzira na političku situaciju. Mi smo izvan politike, jer kultura nije politički obojena. „Spaska kula“ pokazuje otvorenost Rusije prema svetu, njenu veliku istoriju i tradiciju. U isto vreme, strani učesnici posetiocima festivala otkrivaju specifičnosti kulture svoje zemlje. Pored toga, demonstriramo svestranost vojnih orkestara, jer oni mogu da nastupaju u svim uslovima i da izvode bilo koju vrstu muzike — klasičnu, džez, rok, mogu da bude pratnja solistima i još mnogo toga. Ali jedan od glavnih ciljeva je da pružimo zadovoljstvo našim gledaocima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala