Iranski predsednik smatra američke sankcije Zarifu detinjastim

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif
Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranski predsednik Hasan Rohani ismejao je Sjedinjene Američke Države zbog „detinjastih“ sankcija ministru spoljnih poslova Irana Džavadu Zarifu nakon predloga o bezuslovnim razgovorima.

„Oni (Amerikanci) se ponašaju detinjasto... Svaki dan tvrde: ’Želimo da razgovaramo, bez preduslova‘, a onda sankcionišu našeg ministra spoljnih poslova. To znači da ne mogu racionalno da razmišljaju.“

Rohani je naveo da je taj potez pokazao da se Vašington „plaši“ ovog najvišeg iranskog diplomate.

„Oni se plaše intervjua našeg ministra spoljnih poslova“, rekao je predsednik za državnu televiziju, aludirajući na niz intervjua koje je Zarif dao stranim medijima.

Rohani je time praktično ponovio komentar portparola Ministarstva spoljnih poslova Irana Abasa Musavija, koji je ranije izjavio da Vašington strahuje od Zarifove pregovaračke veštine.

„Vrhunac gluposti i nedoslednosti američkih lidera je u tački u kojoj oni ne prepoznaju dr Zarifa kao uticajnog čoveka u iranskoj politici, već ga iz krajnjeg neznanja sankcionišu! Amerikanci se mnogo boje logike dr Zarifa i njegove pregovaračke veštine“, rekao je Musavi.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je u sredu da je Vašington uveo sankcije Zarifu, dok je visoki zvaničnik predsedničke administracije tvrdio da Sjedinjene Američke Države neće priznati Zarifovu ulogu u potencijalnim pregovorima o novom nuklearnom sporazumu sa Teheranom.

Reagujući na taj potez, ministar spoljnih poslova sarkastično je tvitnuo: „Hvala vam što me smatrate tako velikom pretnjom za vaše planove“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala