Gutereš prekoračio nadležnosti pokrenuvši istragu o bombardovanju u Idlibu

© AFP 2023 / Omar Haj KadourDim u Idlibu
Dim u Idlibu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija žali zbog odluke generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da pokrene istragu o vazdušnim napadima u Idlibu i smatra je pogrešnom, rekao je novinarima vršilac dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski. Ona sumnja da je odluka doneta pod pritiskom jednog broja zapadnih država.

„Mi smo razočarani tom odlukom. Smatramo je pogrešnom. Vasilij Nebenzja je detaljno izložio naš stav na sastanku Saveta bezbednosti o Siriji. Smatramo da je to bilo urađen jasno i racionalno, ali je ipak bio izvršen pritisak“, rekao je Poljanski.

„Treba da dobijemo detalje (povodom odluke generalnog sekretara), pošto je to za nas bilo neočekivano“, dodao je on. Diplomata je podsetio da su i ranije postojale istrage povodom događaja u Siriji i da je Rusija o tome govorila.

„Bilo je mnoštvo lažnih informacija i situacija“, naglasio je on.

„Predlažemo da se ne izmišljaju veštačke realnosti, već da se sudi na osnovu činjenica“, naglasio je Poljanski.

Prema rečima ruskog diplomate, Gutereš je doneo odluku o istrazi vazdušnih napada u sirijskoj provinciji Idlib pod pritiskom jednog broja država.

„Postavlja se pitanje, da li je generalni sekretar imao nadležnosti da pokrene takvu istragu“, dodao je on.

© AP Photo / Mary AltafferSavet bezbednosti Ujedinjenih nacija
Gutereš prekoračio nadležnosti pokrenuvši istragu o bombardovanju u Idlibu - Sputnik Srbija
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija

U izjavi o početku istrage, Gutereš se pozvao na nadležnosti koje mu daje Član 97 Povelje Ujedinjenih nacija.

„U tom članu se govori samo o tome da je on administrativni šef organizacije. Ne vidim u njoj direktne nadležnosti (o pokretanju istrage)“, dodao je ruski diplomata.

Prema rečima Poljanskog, Moskva ne isključuje mogućnost da je istraga UN o incidentima u Idlibu potrebna Zapadu za nove optužbe na račun Rusije i Sirije.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je rekao novinarima da će istraga komisije UN o vazdušnim napadima u sirijskoj provinciji Idlib biti u potpunosti objektivna.

„Pre svega, poštujem pravo Rusije da se ne slaže sa mnom. Poštujem i stav desetine drugih članica Saveta bezbednosti, koji je suprotan. Uveravam vas da istraga može da donese važne rezultate i garantujem da će biti urađeno sve da budemo sigurni da je istraga potpuno objektivna i neće biti izvršena kako bi se nešto dokazalo, već da bi se saznala pravda“, naglasio je on.

Ministarstvo spoljnih poslova takođe ne veruje u to da Gutereš ima pravo da donosi ovakvu odluku. Ruski diplomatski resor je odluku o formiranju komisije za istragu incidenta u Idlibu nazvao provokacijom koja bi mogla da bude iskorišćena za stvaranje prepreka na putu političkog rešavanja krize u Siriji.

„Član 97 Povelje UN glasi: ’Sekretarijat se sastoji od generalnog sekretara i osoblja koje može biti potrebno organizaciji. Generalnog sekretara imenuje Generalna skupština, po preporuci SB UN. Generalni sekretar je glavno administrativno lice organizacije‘. Potpuno je nejasno kako se takve formulacije mogu tumačiti kao nadležnosti koje omogućavaju da se formira ’komisija za istragu‘“, zapitali su se u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

Ranije je saopšteno da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš formirao unutrašnju komisiju UN za „istragu serije incidenata koji su se desilo na severozapadu Sirije od trenutka potpisivanja memoranduma o stabilizaciji situacije u zoni deeskalacije Idlib između Rusije i Turske 17. septembra 2018. godine“. Međutim, Rusija je izrazila žaljenje zbog donošenja ovakve odluke.

U utorak su na sednici SB UN predstavnici SAD, Velike Britanije, kao i zamenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Mark Loukok, optužili vlasti Sirije i Rusije za napade na humanitarne objekte u Siriji, uključujući bolnice. Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja je negirao optužbe, pozvavši partnere da provere informacije pre nego što počnu sa neosnovanim optužbama. On je saopštenja da Rusija namerno bombarduje bolnice i škole okarakterisao kao laž.

Nakon sednice, predstavnici Francuske, SAD, Velike Britanije, Perua, Poljske, Belgije, Dominikane, Nemačke, Indonezije i Kuvajta su se sastali sa generalnim sekretarom UN kako bi videli da li postoje sredstva pomoću kojih bi se pokrenula istraga o napadima na bolnice u Siriji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala