Amerika bi Srbiji morala da donira Kaliforniju da bi nadoknadila deo uništenog (video)

© AFP 2023 / JOE RAEDLEAmerička vojska
Američka vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle prvobitno objavljenog Informatora o radu i donacijama Vojsci Srbije, prema kojem je naša zemlja u periodu od 2014. do 2018. godine najviše pomoći dobila od Sjedinjenih Država, naknadno se oglasilo Ministarstvo odbrane navodeći da je naša vojska najveće donacije ipak dobila od Ruske Federacije.

Precizira se da je reč o šest aviona MiG-29, a da je u toku realizacija donacije 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2MS i 30 tenkova T-72MS, sa pratećim elementima logističke podrške. Osim toga, tokom pregovora o nabavci naoružanja i vojne opreme iz Rusije dobijeni su značajni popusti i olakšice.

Do razlike u iznosima donacija pojedinih država koji se nalaze u „Informatoru o radu Ministarstva odbrane“ i stvarnog stanja došlo je iz razloga što u „Informatoru“ nisu prikazane one donacije koje su u toku ili za koje još ne postoji saglasnost obeju strana da se obelodane podaci o iznosima tih donacija, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Zanimljiv tajming

Diplomata Zoran Milivojević je u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ rekao da je ipak interesantan kontekst kada je u nekim medijima objavljen spisak donatora, samo dva dana pošto su u Nišu prikazani poklonjeni ruski transporteri.

„Imamo i izjavu novog ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka koji kaže da će se RF potruditi da se više nikada ne ponovi agresija na Srbiju, i to je ozbiljna poruka. Evidentno je da je u toku bitka za uticaj na sceni i smatram da u donacijama ima ozbiljne politike — to je mehanizam za njeno jačanje“, objašnjava Milivojević.

Komentarišući negativno reagovanje NATO-a na poklonjene ruske transportere, Milivojević naglašava da i to pokazuje da ta bitka za uticaj dobija na intenzitetu zbog drugih okolnosti. On konstatuje da su SAD u regionu uspele da naprave proboj sa Makedonijom i Crnom Gorom, ali da sa Srbijom i BiH teško ide.

A registar uništenog oružja...

Milivojević postavlja i pitanje zašto se, kada se prave takvi rejtinzi donacija, ne analizira i ono što je uništeno tokom NATO agresije.

„Nijedna fabrika nije ostala, a da ne govorimo o civilnim objektima i žrtvama. Nisu nam uništili samo vojnu infrastrukturu, već celokupnu ekonomsku koja nema šanse da se obnovi u skorijoj budućnosti, pa čak ni ovom vrstom uticaja.

Oni bi kao donaciju morali da nam poklone na pet godina recimo Kaliforniju da uživamo u njenim blagodetima, pa tek onda da kompenzuju deset odsto onoga što je ovde srušeno. Srbija je agresijom NATO-a zaustavljena u razvoju i to je najteže nadoknaditi“, ističe diplomata Milivojević.

Pravdanje zločina

Penzionisani general Željko Ninković smatra da Amerika nastoji da s relativno malim parama ostvari veliki uticaj.

„Oni su 1999. godine išli sa genocidnim namerama, jer su uništavana skladišta municije, goriva, ali i mesta gde je VS održavala tehniku. Na kraju, iako je bila sačuvana, završila je na livadi. Ipak, naglasio bih da je preterano reći da se danas naša vojska naoružava, to je sve u skladu sa planovima opremanja vojski u okruženju“, naglašava Ninković.

Sve to utrkivanje ko je koliko dao predstavlja pravdanje onog zločina koji je Zapad učinio Srbiji, objašnjava penzionisani general Vidosav Kovačević. On podseća da je Srbija danas vojno neutralna zemlja koja je opredeljena za dobre odnose i sa Istokom i sa Zapadom.

„Mi podjednako sarađujemo sa Rusima, Amerikancima i Kinezima, i to je naše opredeljenje, ali je teško to što smo okruženi NATO kišobranom, teško je ostati samostalan. Moskva je toga svesna i zato se njena pomoć tek očekuje“, zaključuje Vidosav Kovačević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala