Američki avioni sa kasetnim bombama patroliraju iznad Arapskog zaliva

© Foto : USAFAvion američkog ratnog vazduhoplovstva F-15E
Avion američkog ratnog vazduhoplovstva F-15E - Sputnik Srbija
Pratite nas
Borbeni avioni američkog ratnog vazduhoplovstva F-15E „strajk igls“ pridružili su se vojno-pomorskim vežbama u Persijskom zalivu dok tenzije sa Iranom i dalje eskaliraju, saopštila je služba za medije američke vojske.

Avioni koji su bazirani u vazduhoplovnoj bazi El Dafri u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i pridruženi 336. ekspedicijskoj borbenoj eskadrili navodno su naoružani kasetnim bombama.

„Njihova uloga (F-15E) je da izvršavaju borbene misije vazdušne patrole iznad Arapskog zaliva i pruže vazdušnu pratnju brodovima mornarice dok prolaze kroz Ormuski moreuz. Avion F-15E je lovac dvostruke namene konstruisan za izvođenje napadačkih misija i trenutno vrši operacije površinske borbene vazdušne patrole kako bi osigurao slobodnu i otvorenu pomorsku trgovinu u regionu.“

Prema pisanju portala „Drajv“, neki avioni opremljeni su dispenzerima bombi sa mogućnošću korekcije uticaja vetra i rezervoarom sa inercijalnim navigacionim sistemom, koji može da nosi kasetnu municiju. Osim kasetnih bombi, navodi se da avioni F-15E nose i par naprednih raketa srednjeg dometa tipa vazduh-vazduh AIM 120C i dve infracrvene rakete kratkog dometa AIM 9-Iks „Sajdvinder“.

Već postojeće tenzije u regionu dodatno su pogoršane početkom jula, kada je Iran zaplenio naftni tanker koji je plovio pod zastavom Velike Britanije u Ormuskom moreuzu, samo nekoliko nedelja nakon zaplene iranskog broda u Velikoj Britaniji kod obale Gibraltara.

Nakon tog incidenta, Sjedinjene Američke Države objavile su da nameravaju da uspostave pomorsku silu, nazvanu „Operacija sentinel“, radi jačanja bezbednosti u Persijskom zalivu, Ormuskom moreuzu, moreuzu Bab el Mandeb i Omanskom zalivu zbog nedavnih „sabotažnih napada“ na naftne tankere koji su se tamo nalazili. Vašington je za navodne napade okrivio Iran, koji je negirao optužbe i optužio Sjedinjene Američke Države i njihove regionalne saveznike za „potpirivanje rata“ i „tajne operacije“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala