Zašto prva dama Velike Britanije neće smeti da stoji pored premijera

© REUTERS / TOBY MELVILLEKeri Sajmonds
Keri Sajmonds - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čim se Boris Džonson kandidovao za premijera Velike Britanije, u centar pažnje je dospela njegova 31-godišnja saputnica Keri Sajmonds, od koje je Džonson stariji 24 godine. Džonson i Sajmondsova još uvek nisu u braku, ali mediji je već nazivaju prvom damom Velike Britanije i porede je sa prethodnim suprugama premijera.

Novi britanski premijer živi sa devojkom nevenčan, pa u ovom trenutku ona nema pravo da stoji pored njega na zvaničnim ceremonijama, niti može da ide u posetu kod kraljice Elizabete i da učestvuje u aktivnostima kao prva dama.

Kako piše RT, njen pradeda je bio premijer Velike Britanije Herbert Askvit. Pored toga, Sajmondsova je vanbračna ćerka osnivača lista „Independent“ Metjua Sajmondsa i njegove saradnice Džozefin Makafi. Pohađala je londonsku školu „Godolfin i Latimer“, gde godina košta 20.000 funti.

Studirala je istoriju umetnosti i glumu na univerzitetu u Vorviku. Želela je da započne glumačku karijeru, ali je ipak odlučila da se bavi politikom, pa se zaposlila u službi za štampu Konzervativne stranke. Od asistentkinje tokom predizbornih kampanja, ona je dospela do mesta šefa pres-službe Konzervativne stranke, i na toj dužnosti se nalazila malo više od godinu dana.

© AP Photo / Frank AugsteinKeri Simonds
Zašto prva dama Velike Britanije neće smeti da stoji pored premijera - Sputnik Srbija
Keri Simonds

Međutim, nedavno je otpuštena zbog zloupotrebe službenog položaja — optužena je da troši previše stranačkog novca i da često koristi službeni taksi van radnog vremena. Drugi izvori tvrde da je razlog za ostavku bila bliska veza sa jednim od kandidata za premijera.

Tajna veza sa Džonsonom

Aferu sa Džonsonom Sajmondsova je započela na svoj trideseti rođendan, na koji su, pored njenih prijatelja, bili pozvani i neki članovi partije. Vezu sa oženjenim ministrom, koji je bio 25 godina u braku i imao četvoro dece, Sajmondsova je uspešno krila — farbala je kosu u drugu boju, izbegavala novinare, menjala brojeve telefona, prestala je da koristi društvene mreže i često se selila. Njen plan je uspeo, jer se za njihovu aferu saznalo tek nakon što je Džonson pokrenuo razvodnu parnicu sa tadašnjom suprugom.

Džonsonova ćerka, koja je skoro vršnjakinja Sajmondsove, dočekala je buduću maćehu na nož. U jednom od skandala između njih dve morala je da reaguje i policija.

Ipak, pojedinci ističu da veza sa Sajmondsovom novom premijeru Velike Britanije ide u korist. Neuredna kosa, prekomerna težina i zabave sa alkoholom nisu više njegovi stalni saputnici, štaviše, on pokazuje veću „političku izdržljivost“ u odnosu na ono što je pokazivao prethodnih godina.

© REUTERS / TOBY MELVILLEKeri Sajmonds
Zašto prva dama Velike Britanije neće smeti da stoji pored premijera - Sputnik Srbija
Keri Sajmonds

Ambicije i čelična volja

Prema tvrdnjama Džonsonovih poznanika, ako Sajmondsova postane prva dama Britanije, od svih prethodnih u istoriji Dauning strita verovatno će biti najviše umešana u politiku. Imaće svoju kancelariju i ličnog „šefa štaba“. Za razliku od svojih prethodnica, koje su bila poznate samo kao supruge premijera, Sajmondsova će verovatno iskoristiti svoj položaj kako bi promovisala sopstvene ideje i projekte.

U medijima se takođe piše o burnom temperamentu Sajmondsove. Prema jednoj od verzija, ona je otpuštena sa mesta sekretara za štampu zbog lošeg ponašanja.

Istovremeno, pojedinci ističu da je za nju teško reći da je sve postigla zahvaljujući uticajnom muškarcu. Sa druge strane, neki kažu da se ona još pre veze sa Džonsonom pokazala kao odgovoran saradnik i da je zaslužila poštovanje i prijateljstvo ministra pravde Majkla Gouva, gradonačelnika Londona Sadika Kana i drugih političara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala