Zaharova: Neće nas Pariz da uči

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je reakciju francuskog Ministarstva spoljnih poslova na miting u Moskvi prošlog vikenda.

Na svojoj stranici na Fejsbuku Zaharova je napisala: „Ministarstvo spoljnih poslova Francuske brine zbog protesta u Moskvi. To je ista Francuska u kojoj se skoro godinu dana vode borbe između demonstranata i policije, i upravo tako i sami Francuzi opisuju situaciju“.

„Francuske vlasti isprobale su na stanovništvu sve vrste represivnih mera: od suzavaca, šok bombi i vodenih topova, do masovnih privođenja i hapšenja. Mitinzi nisu dogovoreni i policija je radila kao da ima posla sa stranim okupatorima, a ne sa sopstvenim stanovništvom“, istakla je Zaharova.

„Ne postoje jasne statistike. Nadam se da je sve pred nama. A do tada ću vam navesti neke činjenice“, dodala je Zaharova.

Prema njenim rečima — „francuski ministar unutrašnjih poslova Kristov Kastaner izjavio je da je tokom krize sa „žutim prslucima“ poginulo 11 ljudi, a 2.500 ljudi iz redova „žutih prsluka“ povređeno je od početka protesta u novembru 2018. godine, a 76 osoba je teško povređeno. Oko 1.800 bezbednosnih snaga je povređeno“.

„U martu 2019. godine list ’Figaro‘ je saopštio da je privedeno oko 9.000 ljudi“, napomenula je Zaharova.

„Želim da podsetim Ministarstvo spoljnih poslova Francuske na reči njenog ministra unutrašnjih poslova, koji je rekao bukvalno sledeće: ’Ne nameravamo da štitimo red Republike mekim rečima‘“, istakla je Zaharova.

Ona smatra da posle toga „Pariz nema šta koga da podučava o proporcionalnosti reakcije“.

„Uzgred, svi zapadni branioci prava tuđe opozicije trebalo bi da se prisete kako i koliko su pozivali Pariz da se predomisli i da započne da se humano odnosi prema sopstvenom stanovništvu. Mogu da pomognem — nikako. Prećutali su. Treba ostati veran sebi, a pomoći će vam Jutjub, on sve pamti — od Fergusona do Hamburga“, zaključila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Prošle subote u Moskvi je održan miting, koji nisu dozvolile gradske vlasti. Prema podacima tužilaštva, na društvenim mrežama objavljen je poziv da se dođe na neovlašćeni skup u Tverskoj ulici broj 13, gde se nalazi Vlada Moskve. Organizovali su ga pripadnici opozicije, koji nisu registrovani kao kandidati za moskovsku gradsku Dumu, zbog prevelikog broja nevažećih potpisa. Policija je saopštila da je u toku nezakonite akcije 27. jula privela 1.074 osobe, zbog različitih prekršaja. Ministarstvo spoljnih poslova Francuske izrazilo je zabrinutost zbog privođenja učesnika neovlašćenog skupa i pozvalo je na njihovo oslobađanje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala