Uskoro prve vojne vežbe Srbije i Kine?

Pratite nas
Ministar odbrane Aleksandar Vulin najavio je mogućnost prve zajedničke vojne vežbe, rekavši da su odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou u istoriji.

On je na prijemu povodom 92. godišnjice od osnivanja Narodnooslobodilačke armije Kine istakao da se Vojska Srbije u Kini veoma poštuje, a da je Narodnooslobodilačka armija Kine snažna, moćna i brojna i da je jedan od najznačajnijih faktora mira u svetu.

Vojni ataše pri ambasadi Kine u Srbiji pukovnik Vu Jongđi govorio je o važnosti saradnje sa Srbijom, podsetivši da su se predsednici Si Đinping i Aleksandar Vučić do sada šest puta sastali i da su ti susreti i razgovori dopirineli jačanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva između dve zemlje.

Pukovnik Jongđi je rekao da Kina izuzetno ceni tradicionalno prijateljstvo sa Srbijom i dodao je da sa radošću može da se konstatuje da dve vojske imaju dobru saradnju, koja se ogleda i u razmeni poseta na visokom nivou, kao i u oblasti obuke i u intenzivnoj saradnji vojnih akademija.

Prijemu su pored Vulina i Jongđija prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, Žarko Obradović, predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kinom u Narodnoj skupštini Srbije i narodni poslanici Dragomir J. Karić, Ljubiša Stojimirović i Milovan Drecun.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kinom u Narodnoj skupštini Srbije, u razgovoru sa ambasadorkom Čen Bo rekao je da je upravo Kina najveći investitor u Srbiji i da je predsednik Aleksandar Vučić u svim segmentima uspostavio veoma kvalitetnu saradnju, a koju je predsednik Kine Si Đinping nazvao čeličnim prijateljstvom. Karić je istakao intenzivnu kinesku podršku Srbiji u svim međunarodnim organizacijama, posebno kada je u pitanju teritorijalni integritet naše zemlje.

Podsetio je i da porodicu Karić sa NR Kinom vezuju izuzetni odnosi, te da „BK grupa“, koja danas važi za jednu od 100 najboljih kompanija na svetu, sa tom zemljom posluje još od 1984. godine.

„Kada se Bogoljub Karić 2004. godine kandidovao za predsednika Srbije i kada je, osvojivši ogroman broj glasova, oko 20 odsto, zauzeo treće mesto, na osnivačkom kongresu naše partije bila je i delegacija NR Kine. Danas, recimo, veliki broj stručnjaka koji su završili Fakultet za menadžment u sportu „Alfa BK univerziteta“ s uspehom u Kini trenira sportiste počevši od fudbala, preko vaterpola, do odbojke i košarke“, napomenuo je Dragomir J. Karić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala