Vašington se prema Sofiji ponaša kao prodavac paradajza

© REUTERS / Ints KalninsAmerički lovac F-16
Američki lovac F-16  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi evropski poslanik iz Bugarske socijalističke partije Ivo Hristov smatra da američka čestitka Sofiji povodom kupovine F-16 liči na ponašanje prodavca povrća koji je odlučio da pohvali kupca za preplaćenu robu.

„Zamislite da kupujete kilo paradajza za 30 leva (19 evra), a prodavac koji nikad nije video takvo čudo, hvali vaš ’odličan izbor‘. Da li ćete o tome sa ponosom pričati prijateljima? Jer upravo to i radi Borisov, govoreći o ocenama Amerikanaca povodom sporazuma o F-16“, napisao je evropski poslanik na svojoj stranici na Fejsbuku.

Juče je Stejt department poslao čestitku vladi Bugarske povodom kupovine F-16, a danas je premijer Bugarske Bojko Borisov izrazio kolegama zahvalnost za uspešno sklopljen posao bez obzira na „različite gluposti i pokušaje protivnika da ometu kupovinu“. Prema rečima Borisova, u saopštenju Stejt departmenta se jasno vidi da ni bugarska ni američka vlada nisu „bile podložne lobiranju, niti su preduzimale nikakve koruptivne radnje“.

Prošle nedelje je parlament Bugarske izglasao sporazum o kupovini F-16, uprkos vetu predsednika Rumena Radeva. Po mišljenju šefa države, poslanici su glasali za ratifikaciju sporazuma suviše brzo. Cena osam aviona je skoro 1,26 milijardi dolara i oni će biti isporučeni 2023. i početkom 2024. godine.

Vlada će pozajmiti deo sredstava za kupovinu od države, a njen ukupni iznos je skoro 360 miliona evra. Deficit budžeta za 2019. godinu zbog nabavke aviona je učetvorostručen — sa 0,5 na 2 odsto. Ranije je premijer Bojko Borisov izjavio da kupovina aviona nije predviđena budžetom, tako da će sredstva biti izdvojena iz rezervi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala